söndag 18 december 2011

Dagens hetaste fråga: Vem har någonsin reflekterat över Robyns kompband?Jag på Way Out West 2011 ba, ”satan vad suverän Robyn är, synd att hon har en kuk på keyboard som stjäl all uppmärksamhet och tar plats, en lackar juh!”

5 kommentarer:

Anonym sa...

Enligt den matematiken är rimligtvis currygoth-bandet Crüxshadows ett tjejband eftersom större delen av bandet live består av bikinidanskerskor. Befriande... Skynda att boka dem till alla festivaler.
http://www.youtube.com/watch?v=nKAmuHBCojM

Joel Jonsson sa...

Jag trodde att festivalerna främsta uppgift var att ge publiken de artister de vill se, men tänk så fel jag hade.

Det är ett faktum att de allra flesta (och även de flesta av de största) artisterna är av manligt kön. Jag tror heller inte att många kvinnliga seriösa artister skulle vilja bli bokade enbart pga att dom är just kvinnor och få gå före andra (kanske bättre) manliga artister.
Jag undrar förresten vilka artister festivalerna ska boka efter att fått nej från dessa? Schlagersångerskor? Tjejfrontade dansband?

Själv så besöker jag främst hårdrocksfestivaler och skulle t ex Sweden Rock och Wacken börja försöka könskvotera så skulle de med det lika gärna bara lägga ner festivalerna då det knappt finns några hårdrocksband med kvinnliga medlemmar och publiken skulle då svika fort. Det är likadant inom goth och synthscenerna, där finns det knappt några kvinnliga artister alls om man bortser från de få med en kvinnlig sångerska och resten manliga bandmedlemmar.

Riktigt korkad artikel av DN, att se spelningar könskvoterat är för mig lika främmande som att könskvotera min skivsamling.

Anonym sa...

det är klart man bör reflektera över det. kvinnliga sångerskor eller tjejfrontade band är inga ovanligheter. kvinnliga "musiker" är det dock. tjejer får inte ta plats bakom instrumenten. att ta plats, och helst se snygga ut, på framkanten av scenen går däremot helt bra i vanlig könsmaktsordning. att klaga på att det inte finns några kvinnliga hårdrocksmusiker eller för få kvinnliga akter och därför inte boka dem är ju som att pissa på elden om ens piss består av bensin. orsak och verkan någon?
löst räknat bestod bandmedlemmarna på getaway rock i somras av 296 män vs typ 5 kvinnor. om kvinnliga musiker aldrig får ta plats (oavsett om det är som fucking studiomusiker eller ej) kommer det heller aldrig att uppstå några framstående "kvinnliga" band/musiker/akter och lite mer obskyra scener som hårdrock- och punkscenen kommer att vara och förbli dominerade av chauvinistsvin som fortsätter att påpeka att "men det finns ju inga band att boka".
skärpning! hårdrockskollo für alle!

Joel Jonsson sa...

Ladyfest kräver inte att fler kvinnliga band ska slå sig fram för att könsfördelningen ska bli jämnare, utan de kvinnliga banden ska medelst svågerpolitik få tillträde ändå. Denna idioti är förolämpande mot kvinnor eftersom man fråntar dem förväntningen att kunna lyckas på egen hand (som de manliga musikerna). Även förolämpade mot män eftersom de blir diskriminerade.

Att unga killar skulle bli så uppmuntrade som de säger i t ex DN-artikeln är bara skitsnack. Jag har polare och bekanta som idag spelar i olika kända band varav en del av dem är kända internationellt och inga av dem har blivit uppmuntrade att syssla med musik utan har valt det själva, och för att bli så bra musiker valde de bort väldigt många andra intressen.
Om t ex en tjej i 16-årsåldern just har plockat upp en gitarr så är hon av förklarliga själ inte på samma nivå som killar i samma ålder som kanske har spelat i 4-7 år. Som sagt, det finns inget som hindrar tjejer från att börja fila på ett instrument som ungar och harva på i flera år, men då får de vara beredda på att strunta i många andra intressen och snöa in helhjärtat på musiken istället. Men de flesta tjejer brukar oftast ha flera olika intressen, medan killar av någon anledning enklare snöar in på enskilda saker.

Girlschool tycker jag är ett bra exempel på ett rockband bestående av kvinnor som lyckades på samma premisser som de manliga rockbanden från samma tid. Även Sahara Hotnights stod i replokalen och harvade i flera år (och valde med det bort mycket annat) och gjorde mycket spelningar på en massa små skitställen innan de blev kända.

Anonym sa...

hahaha joel jonsson din jävla sopa, du gjorde just hela min poäng mha ditt inte så lite sexistiska uttalande som f.ö. inte skiljer sig särskilt mycket från alla de uttalande en som kvinna ständigt får höra så fort en försöker diskutera musik och utövandet av detsamma. finns inget att tillägga, tack o ajö /författaren till inlägget ovan