måndag 15 september 2008

Teologi schmelologi

I dagens DN fortsätter Magnus Linton kampen mot gud (nej, fiktiva karaktärer ska inte skrivas med versal förstabokstav). Han ondgör sig över att filosofi och etik i media mer och mer övergår i teologi, dvs religion. I dagens tidning får han mothugg från två gudsgullande programledare från P1. Jag bryr mig varken särskilt mycket om filosofi, etik eller Magnus Linton. Vad jag däremot bryr mig om är att det på senare år har blivit socialt accepterat med religion, en mental svaghet som allt mer sipprar in och påverkar oss få vettiga människor. Detta får inte fortgå. Tolerans och förståelse ut, klappjakt och spott och spe in.
Jag knyter åter igen an till komikern Doug Stanhope. När han höll sin monolog mot religion ville jag bara ställa mig upp, skrika ”jaaaaaaaaaa!”, grabba tag i Doug och dra med honom ut och bränna första bästa religiösa byggnad. Ingen annan i publiken verkade känna så och de flesta skruvade på sig besvärat. Dougs poäng var att vi aldrig kan utrota denna idioti genom att ge oss på de religiösa extremisterna. Till exempel påven, #1 criminal fanatic, kommer aldrig att ge upp. De vi ska ge oss på är de som tror i smyg, de moderata falangerna inom varje tro. Frälsningsarméns HQ ska brinna, gamla tanter som går i kyrkan på söndagar ska träffas krokben för, kyrkans barntimme attackeras etc etc. På så sätt, anser Doug, kommer vi att arbeta oss in till den hård, fanatiska kärnan av korkade människor, på samma sätt som man skalar en lök. En bra plan.
Så nästa gång du möter någon som yttrar det förhatliga ”ja, jag är inte kristen men jag tror att det finns något” – ge dem en lavett och ordern ”skärp dig”.

3 kommentarer:

Andréas sa...

Trevlig blogg, hit kommer jag tillbaka.

Anonym sa...

Fan vad bra sagt. Dom sista tre raderna uttrycker precis det jag känner. På sätt och vis respekterar jag religösa fanatiker nästan mer än sådana veliga idioter.

Per sa...

Det är som de muslimska religösa dårarna i Irak, de gav sig inte i första hand på de jobbiga missionerande amerikanska kristna packet, utan man tog och sprängde gamla irakiska kyrkor som var några hundra år.