torsdag 27 maj 2010

Home of the haschtomte:
Rock’n’roll children can’t read for shit


Den genomsnittlige hårdrockaren förstår lika mycket av 1200 tecken på en kultursida, som en tio månader gammal bebis förstår av tacklistan på ”Live evil”. Men det gör inget. De har det bra ändå. Tut-tut.

Jag vet att jag är kvällstidningsskadad. Men idag finns bara ett ord:

Chock.

The Haschtome Gate är pur chock i min lilla hjärna.

Jag är genuint och uppriktigt skakad över de hatiska reaktioner som min notis om Slipknot-basisten Paul Grays död har piskat fram. Mitt förtroende för människor och deras intelligens var rännstenslågt till att börja med. Det har nu sänkts ytterligare, rakt ner i kloakerna.

Hård-fucking-rockare. Vilket skandalöst korkat pack. Och då ska de oheliga gudarna veta att undertecknad sannerligen inte är någon nobelpristagare. Men ändå. Jag kan efter nio år i grundskolan och tre år på gymnasium läsa, tyda, förstå och ta till mig information. Detsamma gäller inte de Dio/Slipknot-fanatiker som rasar på Aftonbladet, Facebook, Sweden Rocks forum och Flashback.

Bedömningen står fast: P-a-c-k.

I kommentarerna till det här inlägget – varning, ej metalanpassat språk! – gör den gode Steve gällande att mitt förakt för kändisar är jantebaserat och består av hederlig svennebananavundsjuka. Okej, fair enough. Men när jag försöker hylla kändisar, helt utan elaka baktankar, går det käpprätt åt helvete. Läxan är lärd: Skriv inte på kultursidor om sådant som kan attrahera läsare som inte är vana att läsa kultursidor. Stilen och språket och tonen är för svår.

De grövsta kommentarerna på artikeln har plockats bort – inte av mig – men de som ligger kvar är förbluffande bakom flötet. Som den uppretade och upprepande signaturen Brimstonemetal, 38 år, som slår fast att ”artikelförfattaren liksom Aftonbladets kulturredeaktion är tydligt tokvänster så det kan du gissa om det skulle kunna komma en sån artikel”. Eh.

Som om vänstersympatier gör det omöjligt att förstå heavy metal. Ja, det är så vi vegetariska råkommunister rullar. Religion och hårdrock är opium för folket! Bort med skiten, spotta på kuken, in med den i röven på Ronnie James Dio, fort som fan ska det gå, hårt och våldsamt!

Nej. Så är det naturligtvis inte.

Trots meningen ”Slipknot var en av 00-talets viktigaste grupper” anser kommenterarna – läst, ej greppat – att jag inte hyllar Paul Gray tillräckligt. Men det är inte mitt största övertramp. Nej, det är att jag kallar Ronnie James Dio för ”en glad haschtomte som bejakade livet och sjöng om regnbågar”. Att kalla karln livsbejakande och glad är inte, inte okej. För att inte prata om den, i mina ögon, lättsamma titeln haschtome. Bad, bad mistake.

För det ”kallar man möjligen någon man utan minsta tvekan vet är beroende av hasch”. Haschtomte jämförs med de betydligt grövre och mer negativt laddade orden ”knarkarsvin” och ”tjuvdjävul”.

Seriös – vad har ni för människosyn?

Han var ingen Bob Maley. Men att Dio gillade att då och då klippa en hövding är en välkänd hemlighet i branschen. Jag kan dock förstå att gemene headbanger inte känner till det.

Men om det nu är så – föringar det hans konst eller karriär? Gör det hans makalösa musikprestationer mindre värda? Självklart inte.

En majoritet av all epokavgörande konst är tillverkad av råalkisar, psykopater, pillertrillare, drakjägare och andra riktiga jävla knarkarsvin. Att säga att ”The last in line” blir en sämre skiva för att upphovsmannen rökte ganja, är som att säga att ”Exile on Main St.” är meningslös då Keith Richards hade en mexikansk drogkartells årsproduktion uppkörd i snoken under inspelningen.

Eller att påstå att Black Sabbaths hela produktion under de 15 första åren (!) är bajs värd då medlemmarna var så väck att de inte ens visste vilket århundrade det var. För att inte snacka om hur rutten ”Billion dollar babies” är eftersom Alice Cooper fyllde sin pool med Budweiser. Och Aerosmiths 1970-tal ska vi inte ens prata om, då… Ja, ni fattar.

Såvida du inte är hårdrockare då. Då fattar du fan ingenting.

Och seriöst, igen – vad har ni för människosyn? Spottar ni på uteliggare också?

En kamrat uttrycker gillande över hur ”högt i tak” det är på Aftonbladets kultursidor då jag får använda formuleringen ”knulla såret”. En annan tycker det är hysteriskt roligt att jag stämplas som Dio-hatare, när jag alltid brukar framhålla mannens Black Sabbath-plattor som överlägsna Ozzys – till min väns stora förtret.

En bekant från förr, som jag inte haft kontakt med på drygt 15 år, mailar och hävdar att ”det krävs ett par rejäla pungkulor för att idag kalla Dio en gammal haschtomte i kvällspressen, så all heder till dig”.

Och en icke-hårdrockig vän undrar förbryllat varför Dios fans inte tycker det är ”skönt att han inte rökte crack som han i Slipknot”. Sedan lägger han till att jag är ”bäst i landet på att provocera korkade hårdrockare”.

It’s a dirty jobb ut someone’s gotta do it.

Jag önskar bara att det inte var så förbannat jävla enkelt.
Som att stjäla godis från blinda barn i rullstol.


Har du läst så här långt? Grattis. Du är inte hårdrockare. Up the fucking ass of up the fucking horns. Tack.

24 kommentarer:

Mats F sa...

Börjar få lite Clockwork Orange-vibbar. Först trodde man att du blivit avprogrammerad och snäll, men nu står det allt mer klart att det bara varit ett spel för gallerierna :)

Mattias Indy Pettersson sa...

Den där artikeln och det här inlägget är det bästa du har skrivit på länge. Kudos, som man säger på 138-språk.
"Icke gilla"-kommentarerna är fantastiska i all sin meningslöshet.

smegMMA sa...

Jag applåderar dig, din förbannade tattare. Jag har väntat på din replik i flera timmar.

Per B sa...

Tack. Och tack.

Anonym sa...

Oavsett ämne så märker man rätt snabbt att inlägg till artiklar och krönikor i alla tidningar eller andra publikationer i vårt avlånga land är skrivna av folk som är svårt begåvningsbefriade. Skit i idioter och kör ditt race. Så kan vi normalt funtade människor mysa åt det du skriver.

Göran sa...

Hahahahaha, bäst.

Do you dream of noise? sa...

Håller helt med Schnülle, att läsa kommentarerna till artiklar på webtidningarna gör oftast att jag tappar tron på mänskligheten.

R sa...

Jag älskar dig. Alla referenser till att rockmusiker tar droger är för övrigt komplimanger.

Parne sa...

Christoffer min vän...Haha...fy fan...Helvete, jag älskar dig.

Svinet sa...

Heavy Metal Jävlar

Inge Ansvar sa...

Lysande! Detta bekräftar bara att det aldrig att uppstå något som kommer att betecknas som "Brainmetal"

Tor sa...

Tur att du inte nämnde att Halford är bög. Det skulle sluta riktigt illa.

Björn sa...

Kör så det ryker!

Fredrik sa...

Jag hade precis börjat fila på ett inlägg om hårdrockare och hur jävla retarded alla horns up-gubbar är. som vanligt är 138 snabbare på hanen. Kudos.

Jesper sa...

Jag är hårdrockare, åtminstone till 50%, och jag tyckte faktiskt att jag förstod vad du skrev, woho! Nu visade sig att jag hade lite fel efter att ha läst din blogg, men var det BARA jag av alla 763467364 stycken kommenterande som tolkade Dio/haschtomte respektive Paul Gray/"brukare av valfri tung narkotika" som... tja, metaforer för att visa att de stod för helt olika sidor av hårdrocken? Snäll och ganska oskyldig hårdrock respektive brötigt kaos? Jag tyckte inte att krönikan var särskilt bra ska erkännas, men man känner sig väldigt olustig när man erkänt sig tillhöra samma grupp som människorna som skriver alla dessa urbota korkade kommentarerna. Det enda med artikeln jag egentligen störde mig på var att det stod "Slipknots" (ej för att beskriva ägande) under bilden...
Ytterligare en kommentar: du kallar hårdrockare för idioter för att de skriver tröga kommentarer, och det antar jag att du har en poäng med. Å andra sidan är 90 % av alla kommentarer till alla artiklar jag läst på aftonbladet så pass dumma att man blir mörkrädd, så egentligen kunde du lika gärna skrivit att "alla är fan idioter"... :)

Anonym sa...

Tor: ÄR ROB HALFORD BÖG?! NEJ NU JÄVLAR! NUBLIRDETFLASCHBACKTRÅDÅRATSITÅMORDHOT!!!!!

Per sa...

Kommentarerna bevisar att ryktet om att Sverigedemokraterna uppmanar sina läsare att kommentera i dagstidningar stämmer.

Highonglue sa...

Kul att du citerat mig på din blogg, jag är ju trots allt bara en korkad hårdrockare.

Ditt ordbajseri i dina futila och något naiva försök att försvara ger dig säkerligen en stjärna i kanten hos de kretiner som hämmningslöst applåderar dina kreativa alster. Men oavsett dessas lätt tramsiga hyllningar och dina försök att vränga ord så står faktum fast, Haschtomte är inget komplimerande epitet, det är inget annat än en eufemism för knarkarjävel. Att du försöker påstå något annat får bara de som är läskunniga nog att fundera på vad som egentligen som rör sig mellan öronen på dig, är du bara ett meningslöst troll eller har du inte har alla hästar hemma?

Som jag skrivit tidigare, alla gör utan minsta tvivel då och då misstag, frågan är väl bara om du är man nog att erkänna det och be om ursäkt? Klarar du inte något så enkelt så borde AB ge dig avsked på grått papper.

Anonym sa...

Skrev ett halvelakt inlägg om Scorpions tidigare i år. Det renderade en hel hög personangrepp skrivna på en svenska som är på mellanstadienivå. Jag skäms för att vara en hårdrockstant.
http://redbanner.wordpress.com/2010/01/25/en-insats-for-manskligheten/

Haschtomte #2 sa...

Tänk, vad hade rockvärlden varit utan alla dessa vidriga knarkarjävlar? Då hade vi lyssnat på… På… Tja… John Denver?

Limsniffare, håll keft.

Petri sa...

Highonglue: Du skriver som en jävla kratta. Du borde ge dig själv avsked.

Tommy303 sa...

Hashtomte #2>> John Denver? Fatta hur mycket gräs John Denver rökte. Rocky Mountain HIGH....

Steve sa...

Jag tror som sagt att du ogillar kungafamiljen av politiska orsaker, och det är inget som säger att man kan inte kan få ifrågasätta kändisar utan att det behöver ha att göra med avundsjuka. Psykoanalytiska förklaringsmodeller ska man också vara försiktig med, då sådana hypoteser knappast kan bevisas. Människor kan i dag känna en naturlig frustration när purunga modebloggerskor utan någon som helst utbildning och livserfarenhet har mer makt, status och inflytande än dem själva. Vår kungafamilj är ju kanske inte så jätteimponerande den heller. Men utöver småaktigheten att dissa dessa individer är det mer pragmatiskt att låta dem vara av redan sagda skäl.

Kändisskap är ju också någonting relativt, och i egenskap av kulturskribent och innhavare av en populär blogg så är du lite av en celebritet. Det är uppenbart att du också vinner på att bli nedvärderad av dessa individer eftersom det leder till uppmärksamhet i form av Flashbacktrådar, fler bloggbesökare och så vidare. Hatar de dig så borde de låta dig vara.

Fredrik sa...

hahaha Varför missar jag alla roliga texter!

Dio värmde upp inför VARJE spelning med ett glas rödvin och en halv joppe.

Musik som skapats av folk som inte brukar droger... oftast den sämsta musiken man kan höra. Oftast.