måndag 24 maj 2010

Hederskultur made in Sweden

Se där, vi behöver inte gå över svennebanan-ån efter muslimskt vatten. Här har vi lite ursvenskt hora/madonna-skuldbeläggande och hyllande av oskulden som det viktigaste en kvinna äger. Tänk, en dag kanske vi till och med kan ha en bröllopstradition där fadern skänker bort sin dotter till en annan man. Lite patriarkalt ägande, bara så där på kul.

Nej, vänta… Det var inget.

7 kommentarer:

smegMMA sa...

Suck. Jävligt suck.

Steve sa...

Jag anser att vi borde gå steget längre och återinföra Droit de seigneur, så att de högre kasterna kan få dra fördel av de livslottsprerogativ man liksom har blivit lovade en gång i tiden. Det är för mycket jämlikhet och annat pjunk i dagens Sverige.

johan, aka trixy sa...

bra inlägg,
dock tycker jag det vore sorgligare om victoria valde något annat sätt att gifta sig på.
låt dom, pappa och dottern, gå armkrok mot avgrunden med sina stenåldersvärderingar.
jag vill att monarkin ska vara så bakåtsrävande och efterbliven det bara går, ju mer desto bättre. helst skulle hon inte få gifta sig med daniel utan bli påtvingad nån av kungens polare, han noppe tillexempel

@crj138 sa...

Johan: Bra tänkt.

Steve sa...

"Ressentiment is a sense of hostility directed at that which one identifies as the cause of one's frustration, that is, an assignment of blame for one's frustration. The sense of weakness or inferiority and perhaps jealousy in the face of the 'cause' generates a rejecting/justifying value system, or morality, which attacks or denies the perceived source of one's frustration. The ego creates an enemy in order to insulate itself from culpability."

Jag tror att det när det gäller dig Christoffer så är det främst politiska orsaker som gör att du ogillar kungafamiljen, men ofta bygger motviljan mot kändisar på ressentiment, vilket är precis lika patetiskt som celebritetsdyrkan. Ett tredje alternativ i stället för att hata eller älska är att helt enkelt inte bry sig. På så sätt skulle individer som vi tycker saknar värde självdö, sas, eftersom deras ställning bygger på uppmärksamhet/bekräftelse - både positiv och negativ.

@crj138 sa...

Ett orimligt obegripligt inlägg. Använd lätta ord.

Steve sa...

Klart att du förstår - du är ju kultvrelit osv. Ressentiment = avundsjuka/bitterhet. Sjukt många människor hatar ju kändisar alternativt vill att de ska misslyckas/vara misslyckade bara för att de ska få känna att de är på samma nivå som dem själva. Varför inte bara sluta bry sig om dem i stället för att hata eller vara avundsjuk? Det är lika osunt som att dyrka kändisar bara för att de är just kändisar, i den mån man ens ska dyrka en person övet huvud taget.

På så sätt slår man två flugor i en smäll: man slipper vara en småaktig (i mitt blir det något svårare då jag som bekant är halvdvärg) jävel, och kändiskulten kommer att självdö eftersom alla har slutat hata/älska. Även kungafamiljen lever ju vidare trots tidvis dålig publicitet. All publicitet osv...Helt rimlig lösning, anser jag.