söndag 23 oktober 2011

”Graffiti är ett av hiphopens fem element. Eller, är det fyra element? Ja, det är ett element i alla fall.”Jag skrev en artikel till gårdagens Liljeholmen/Älvsjö. Du hittar den på internetsidorna sexton samt sjutton – här

Observera att titeln på denna bloggosfärattack inte ska lastas någon av personerna som intervjuas i artikeln. Den kan bara lastas mig.

Jag: …sedan är det ett jäkla tjat om att graffa.
Anna: Graffa? Vad är det?
Jag: Graffa, måla graffitti. Graffiti är ett av hiphopens fem element.
Anna: Jaha.
Jag: Eller, är det fyra element? Ja, det är ett element i alla fall.
Anna: Eh.

Soundtrack: En samlingsvinyl vid namn ””Hardcore unlawful assembly”. I like cola and nervous corps.

9 kommentarer:

Getvarg S sa...

Ja men graffiti och hardcore hör ju också ihop: http://www.youtube.com/watch?v=j0yr9SdDSE8

Sulla sa...

Måste säga att jag uppskattade diskussionen jag fick lyssna på förra fredagsnatten när en person försökte övertyga en annan person om att man inte gillade hip hop på_riktigt om man inte graffade.

Herral de Santina sa...

Getvarg: Fast är det ett element där?

Herral de Santina sa...

Sulla: Tunnelbanan?

Getvarg S sa...

138an: har hardcore element? är hardcore lika homogent som hiphop? Hardcore spänner ju från fratboys med helikopterplattor och dåligattityd till "korrupta jävla supsvin". Hiphopen har hur mycket man än vänder och vrider på det inte riktigt samma subkulturella bredd. Vidare så kan man ju ställa sig frågan om det över huvud taget går att tala om "element" i hiphop-kulturen idag, det snacket refererar ju till något som existerade på en bestämd plats och tidspunkt (new york, sen 70-tal), och beskriver en ungdomsrörelse som sedan länge är utdöd. Graffiti och hiphop har ju inte hört ihop på minst 30 år! Graffiti är en separat värld där musik är irrelevant, visst finns det en öppenhet mot hiphop i de kretsarna men det finns minst lika mycket välvilja mot holländsk gabber eller finsk crust. Graffiti kulturen går ju över (eller under) de flesta barriärer så som klass, etnicitet och subkulturell hemvist, där hittar vi allt ifrån italienska skinheads till amerikanska dödspunkare. Visst finns det målare som lyssnar på hiphop och visst finns det hiphoppare som målar för att det hör till, men 99% av alla hiphoppare av idag har ingen aning om vad graffiti är eller hur det fungerar. Herre gud, Kristian Wåhlin inledde ju sin bana som sprayburks klottrare, och han kan man ju knappast beskylla för att vara någon större hiphoppare.

oj då, blev visst något av en rant här, men den är i all välmening...

Anonym sa...

http://www.youtube.com/watch?v=Oyaa3kzfMpU

Sulla sa...

Nej, inte på tunnelbanan. Efterfest. Kan ju till viss del hålla med, faktiskt. Om man ska vara true skalle, liksom. Vilket jag inte är.

Martin sa...

Hiphopens femte element är visdom "knowledge" enligt en pressrelease från Chuck D i år.
Det är alltså lite av något som kommer och går.

:D

Steve sa...

Bästa svenska hiphoplåten någonsin, troligen:
http://www.youtube.com/watch?v=Mf3Ye8yJv0E