måndag 19 december 2011

Tut-tut 90-talet, fuck jävla offOch där insåg P4 Sörmland vad kombinationen runor, vikingar, svenska fanor och ovanstående t-shirt, innebär. Kudos till uppvaknandet. I vilken dimension har ni bott hittills?

Här hänvisar TT till IJCHE.

53 kommentarer:

Info Junkie sa...

Personligen tycker jag att den verkliga frågan helt har drunknat i uppståndelsen kring de här avdankade skinnbulorna. Det som egentligen borde ges uppmärksamhet är vad i helvete den här Jörgen Johansson är för en figur och om han bär kepsen ironiskt eller på fullt allvar. Gräv mullvadar, gräv.

Per B sa...

Först tyska gregorianska munkar, nu sörmländska nazister. Bra jobbat!

berit sa...

Bra!
Nu önskar jag bara att någon vore rimlig nog att hänga på de här killarna en svastika eller nåt, kanske skicka iväg dom på arbetsläger tills de har slutat upp och vara så odemokratiska lagda att de sjunger låtar etablissemanget inte gillar.

Herral de Santina sa...

Tut-tut, Berit. Din ironi är av sällan skådat mediokert snitt.

Anonym sa...

Kan du inte sänka alla världens reggaescener också när du ändå är i gasen?

Herral de Santina sa...

Alla pursvenskar gillar reggae. Där kämpar vi i motvind.

Anonym sa...

Hahaha, skrattretande att ni går på all mediatrams... Berit, det där är förtal! Har du lyssnat på låten överhuvudtaget??

Herral de Santina sa...

Anonym: vem pratar du med och vad vill du och varför?

Swedish Dissident sa...

Jag såg den här i sammanhanget tämligen daterade videon och blev faktiskt helt chockad:
http://www.youtube.com/watch?v=g5VjuPsT-84#t=0m7s

Snacka om att den antivita propagandan har gått långt när vuxna män och kvinnor sitter och bölar efter att ett tämligen harmlöst kulturnationalistiskt parti - som propagerar för "öppen svenskhet" - har valts in i riksdagen. I Schweiz finns ett parti - SvP - som är närmast att likna vid en karbonkopia av SD och detta har fått 28,9% av folkets stöd och åtnjuter därmed stor makt och inflytande. Schweiz är nu liksom tidigare förmodligen världens mest demokratiska land och är garanterat mindre socialt oroligt än Sverige. Även utomeuropéer får bli medborgare så någon vulgärrasism är det inte tal om, men invandringen är på en fullt rimlig nivå - precis som det ska vara.

Ergo: Det är dags att vakna till lite - även låtsasliberaler och socialister - och inse att talet om nyfascism beträffande nationalkonservativa partier är tom retorik som används som skrämselpropaganda för att befästa maktpositioner. Visst finns nyfascism och liknande representerad i flera av Europas parlament - t.ex. Jobbik och Lega Nord - men det går att ta andra vägar, som t.ex. SvP gjort. Därför får Erik Ullenhags senaste (patetiska) initiativ mig att tänka på det här citatet:

”Politicians no longer say, ‘Vote for us, because we’ve got the right solutions and we’ll improve your living conditions because our solutions are the best.’[..]Politicians are now instead – implicitly – saying ‘Vote for us, since even though we’re a bunch of good-for-nothings, bunglers and bullies, this is nothing serious: at least we can protect you from the return of Fascism. If it weren’t for us you wouldn’t even have eyes left to cry…’”

DK sa...

Berit och Swedish Dissident har 90-tals nostalgi kväll!

Anonym sa...

http://folket.se/nyheter/eskilstuna/1.1294296

"Vår största publik är Volvoraggare som vi spelar för varje år på en festival, men att köra Volvo gör en ju inte till nationalist."

Tut tut!

//Micke

Anonym sa...

http://folket.se/nyheter/eskilstuna/1.1294294

Är det vanligt med hot från extremhögern i Sörmland?

– Nej, vanligt kan jag inte säga att det är. De för en tynande tillvaro i vårt län. Oftast inträffar det då de får uppmärksamhet, de är ju lite känsligare för kritik och skriverier än andra.

//Micke

Swedish Dissident sa...

DK: Nej då - jag är inriktad på framtiden, till skillnad från vissa andra.

Så här är det: det är resten av världen som är normal, de är ni/vi som e dom konstiga...

Visste du att i Liberia så får inte vita människor äga mark eller fastigheter? I Sverige kan man som utlänning få medborgarskap medan man sitter i fängelse för rån eller våldtäkt. Svenskar är generellt sett intelligenta, hyggliga och arbetsamma och har byggt upp ett bra land tack vare ovannämnda egenskaper, men är också ett av de mest ynkliga folkslagen på jorden sedan några decennier tillbaka som inte kan hantera sitt välstånd och känner skuld för sin blotta existens.

Jag skäms också för pöbelnationalism men i viss mån faktiskt ännu mer för slavmoralens väktare - indoktrinerade, okunniga och naiva. Det här är der letzte Mensch i sitt esse: http://www.aftonbladet.se/wendela/relationer/article12565415.ab

Swedish Dissident sa...

Ska också tilläggas att Schweizerische Volkspartei backade och fick 26,6% i senaste valet men är landets alltjämt största parti.

Gustav sa...

Swedish Dissident:
Ja, för i Västafrika har ju vita européer en så lång tradition av att bete sig schysst...

Schweiz "nu som tidigare" världens mest demokratiska land? När kvinnor fick rösträtt 1971?

Omvärldskunskaperna är inte på topp, märker jag.

Joso sa...

Har tänkt på att det var en tidsfråga innan rasistiska (förlåt, svenskvänliga) spambotar skulle hitta din blogg. Jag tycker alldeles uppriktigt att du ska skippa att godkänna kommentarer som inte ens vill diskutera sakfrågan utan går direkt på att analysera schweiziska valresultat.

Swedish Dissident sa...

Gustav: Ja, du gosse lille. Jag har dubbla mastersexamen (som iofs inte säger så mycket i mediokratins videvarv) och läser runt 200 sidor facklitteratur om dagen så omvärldskunskaperna är det inget fel på. Schweiz är ett direktdemokratiskt land och SvP:s starka fäste i realpolitiken från och med ungefär det sena 1990-talet och framåt har inte förändrat detta - det var det som avsågs. Att vissa europeiska nationer har varit tämligen sena med att införa kvinnlig röstrött är inget nytt.

Din minst sagt svepande beskrivning av kolonialismens avigsidor är förtjusande och förtjänar många och långa utläggningar som jag dock besparar kommentarfält. Läs t.ex. Modern World Development av Michael Chisholm så kanske myten om att Afrika var tolerant innan den vite mannen dök upp, för att sedan stjälpas p.g.a. kolonialism, revideras något.

Jag har egentligen ingenting emot att suveräna afrikanska stater inför dylika lagar, även om det är juridiskt och humanitärt problematiskt i ljuset av internationella konventioner. Nämnde mest saken för att vissa ska få lite perspektiv på just omvärlden.

Herral de Santina sa...

Joso: Jag har haft som princip ända sedan starten att godkänna alla kommentarer som inte är direkta angrepp på min familj/mina vänner som o/frivilligt figurerar i IJCHE. Tänker nog hålla det så.

Sedan är Swedish Dissident ingen spambot utan har nog hängt med här stadigt sedan starten. Typ. Du känner honom kanske bättre som Steve Austin?

Swedish Dissident sa...

Joso: Det jag har skrivit är irrelvant om man ser inläggets ämne som en isolerad fråga, men sett som en bredare politisk och värdegrundsmässig fråga så är det minst sagt relevant att göra internationella jämförelser och sätta saker i perspektiv. Försök att vinna debatten mot den rasistiska spamboten i stället för att bjäbba om irrelevans.

Joso sa...

Fattar din princip. Och jo, Steve har ju förstört ditt kommentarsfält från och till under en längre tid, så om det gör saken bättre eller sämre är svårt att avgöra.

Gustav sa...

Swedish Dissident:
Okej, ber om ursäkt för min elaka slutkläm på förra inlägget. Den plitades ner i affekt och var onödig.

Sen är det väl långt ifrån fastställt att direktdemokrati à la Schweiz skulle vara det "mest demokratiska" sättet att styra ett land på. Kanske lite fel forum för den diskussionen, men ville peka på att det är uppseendeväckande att ett land som anses som en pionjär var så sent med att erkänna män och kvinnors lika värde.

Ang. Liberia:
"Nämnde mest saken för att vissa ska få lite perspektiv på just omvärlden."

Vilken sorts perspektiv då? Att vi svenska minsann hjälper "utlänningar" medan "utlänningar" inte hjälper oss?

Förstår inte relevansen riktigt. Det är så fruktansvärt mycket enklare på alla sätt och vis att vara europé i Afrika än afrikan i Europa, det behöver man inte som jag ha bott flera år i Väst- och Centralafrika för att lista ut.

Herral de Santina sa...

Joso: Nu är det här inget renodlat debattforum. Men med risk för att stämplas som kryptofascist själv så måste jag säga att jag tycker att Steve brukar hålla ganska god ton i sina inlägg. FÖRUTOM när han och Fredrik drabbar samman. Viss överlägsen ton, självklart. Men det är ju liksom grunden i IJCHE.

Problemet är väl snarare att ingen tar en seriös diskussion och bemöter hans argument och krossar dem. Det skyller jag nog dock mest på att detta som sagt inte är ett renodlat debattforum = brist på pålästa debattörer.

Snoddas sa...

Dissident: En dubbel masterexamen säger ungefär lika mycket som vilket toapapper du använder när du torkar dej om du inte nämner inom vilket område din dubbla masterexamen är utfärdad i. Samma sak med de breda kunskaperna du har tillskansat dej i att läsa "facklitteratur".

Men att ens orka läsa 200 sidor facklitteratur om dagen inger iof ett stor jävla respekt hos mig som knappt orkade med att läsa 200 sidor facklitteratur i månaden under mina mest hektiska år som student. Imponerande!

Swedish Dissident sa...

Joso: Såvida ingen har någon saklig invändning mot det jag skrivit att komma med så ser jag ingen anledning att skapa mer kognitiv dissonans hos känsliga läsare som mår dåligt över minsta lilla som inte överensstämmer med de egna föreställningarna. Du bekräftar enbart det jag har skrivit om hur den senmoderna svensken tenderar att reagera på olika fenomen som den inte förmår att hantera rationellt.

Annars ser jag mest fram emot en ny rolig tråd, typ den om Stanley Sjöberg, skapad av herr 138. Förr eller senare brukar han hitta på något roligt.

Fredrik sa...

Steve: inget av det du säger har någon som helst jävla bäring. Du må ha hur jävla fina betyg som helst. Det förändrar ingenting. Det du säger är ren idioti.

Jag konstaterade att det finns mer brottslighet bland fattiga. Din idiotiska tolkning var någon i stil med, "men det stämmer inte att fattiga blir brottslingar i större utsträckning, för alla fattiga blir inte brottsliga. Du försökte argumentera. Det gick inte. Inte med sådan ickelogik.

Jag trodde inte att en människa kunde använda argument på ett så obegåvat sätt? Inte samtidigt som man påstår sig vara bildad.

Det finns sälar som klarar av att dra mer logiska slutsatser än den du drog.

Du ger enahanda exempel, tolkade av människor som använder statistik som porr. Oj. Så människor kunde bete sig dåligt i Afrika innan kolonialisterna dök upp... Jaha?

Är det ditt starkaste bevis? För nåt, utom att människan slåss om materiella ting eller makt? Som sagt, det finns sälar som slår dina logiska färdigheter.

Det är väl snarare beviset att allt ditt skitsnack om kultur hit och kultur dit är hittepå. Det har aldrig handlat om något annat än klassiska orättvisor. Som i klassamhället. Som dårar som du blundar för, för att få spela ut nåt jävla kort som är falskt och rent jävla rasistiskt.

Att komma med liknande slutsatser och samtidigt skryta med sin utbildning... Det känns lite fånigt. Lite som: men min penis då... Du imponerar sannerligen inte. På någon. Utom sverigedemokrater möjligen.

Hur som helst. Bespara mig dina obegåvade svar. Jag ska aldrig mer skända ner denna blogg med spaltmil om dig och din märkliga logik. Fan ska veta att jag redan gjort det. Vill du bli förolämpad kan du hänga på lite hårdare mark. fredrik d-mark.

Rasist är du. Den värsta sorten dessutom. Den som låtsas ha vetenskap bakom sinnessjukdomen.

Swedish Dissident sa...

Gustav/138: Grejen är ju att de humangenetiska och evolutionspsykologiska upptäckterna - som förr eller senare blir mikroparadigm i större delen av världen - vänder upp och ner på så mycket beträffande den moderna historien att det inte går att "krossa rasister" (i alla fall inte de pålästa) i argumentationer. I Danmark håller Helmut Nyborg föreläsningar om dessa kontroversiella frågor medan det än så länge är nästan knäpptyst om det i media.

Det handlar egentligen inte om att t.ex. jag, Oskorei eller Jimmie Åkesson är "bättre på att argumentera" utan om att det helt enkelt inte går att argumentera mot verkligheten och den substantiella vetenskapen. Jag gör det här inte av några direkt personliga "övertygelser" (förutom att jag värdesätter sanning) utan p.g.a. att jag försöker sakligt konstatera hur samhället är och varför.

Joso sa...

Det är lite gulligt att 138:s kommentarsfält utgör en så viktig plattform för ditt sanningspatos. Tjarå!

Swedish Dissident sa...

Fredrik: Varför vill du dra igång en debatt - som inte ens var särskilt kopplat till huvudämnet - som du omöjligt kan vinna? Nej, socioekonomisk status kan inte förklara allting eller ens det mesta beträffande kriminalitetsstatistik. Jag är ledsen att den inte finns som ljudbok men trots att BRÅ 2005 är minst sagt något "socialliberalt" vinklad och använder tvivelaktiga kriminologer och sociologers - Sarnecki och Kamali - förklaringsmodeller så håller inte den socioekonomiska hypotesen sträck utan det handlar i fråga om våldsbrott avgjort mer om etniska relationer, sociokulturellt arv (värderingar) med mera. Det senare förklarar inte minst våldtäktsvågen i Oslo under senare år.

Jag skulle kunna "spamma" ner mängder av substantiella lästips, men det verk som slår mest hål på Fredriks - och faktiskt även delvis Sverigedemokraternas vilja att assimilera alla medborgare med utländsk bakgrund - är The Perils of Diversity av professor emeritus Byron M. Roth. Ledsen men evolutionen har inte specialdesignat människor för att stämma överens med ett paradigm - det mångkulturalistiska - som hittades på för ungefär 40 år sedan.

DK sa...

Swedish Dissident har så mycket ordgröt att man blir helt trött.
klarspråk borde väll inte vara så svårt. Eller?

Walain sa...

Steve Austin: Jag saknar tiden då din argumentationsnivå låg på typ "du är en fitta". Ungefär på den nivån räcker det att bloggkommentarer och diskussioner på internetforum håller sig på. Det är inte fränt att (försöka) vara kungen av nätet.

Grovt Initiativ sa...

lol & myz med saklighetshaverister!

att säga "jag uppskattar sanning" har aldrig gjort det man hävdar mer sant.

Swedish Dissident sa...

Joso: Det var faktiskt ett rätt bra tag sen jag skrev något här. Puss på dig också, din lilla slyna.

DK: Så mina argument tillbakavisas med att de är en ordgröt? Det är inte så plus-hundra-percentilen jobbar, pysen.

Swedish Dissident sa...

Walain: Been there, done that=)

Swedish Dissident sa...

Grovt initiativ: Har jag sagt det eller? Jag säger bara att vissa hellre undviker vissa saker för att det känns bättre medan andra strävar efter att veta/kunna/förstå saker. Hittills har ingen kunnat tillbakavisa ett enda argument eller studie som jag hänvisar till.

DK sa...

Jag anser att du försöker göra dig överlägsen i diskussionen genom att uttrycka dig överdrivet avancerat och grötigt.
Klarspråk är inte så svårt. Även om man läser mycket böcker.

henry fiat sa...

DK slog huvet på spiken. Steve/NAMN GODTYCKLIGT CENSURERAT AV BLOGGÄGAREN stora problem är att han är en liten liten liten man som behöver uttrycka hur stor han egentligen vill vara.

problemet är bara att ingen lyssnade när han kallade folk för fittor till höger och vänster och ingen lyssnar när han försöker skriva essäer som debattinlägg.

Swedish Dissident sa...

Parafraserar Platon: "Men käre Fiat, vad bryr vi oss om mängdens uppfattning?"

Anonym sa...

Steve
Jag har för länge sedan slutat lyssna på folk som tror på "sanningen" och definitivt de som bloggar om "sanningen".
Appenzell Innerrhoden är en del av Schweiz, de har nån typ "direkt demokrati". Där fick kvinnor rösträtt 1990...
Liberia är väl dessutom ett utmärkt exempel på att man inte ska bygga ett land utifrån hudfärg. ACS som skapade Liberia, var precis som många svenska rasister(SD bla) ivrare för "återvandring", dvs de skickade tillbaka dem till Afrika, till en bit de fixat fram. Det blev ju bra.... Föga förvånande så vet jag minst en SD politiker som jobbade för LAMCO(Liberian American Swedish Mining Company) i Liberia.
Om du sen försöker slåss mot "kulturrelativister", så välj en annan arena. För jag tror inte du hittar nån här. Och vad är mångkulturalism för tomtebegrepp egentligen. Indonesiska staten och den muslimska sedlighetspolisen, delar många värderingar med dig.
http://www.guardian.co.uk/world/2011/dec/14/indonesian-punks-detained-shaved-police
""We're not violating human rights. We're just trying to put them back on the right moral path.""
Dags att flytta ock söka jobb?

Swedish Dissident sa...

Fri osv: Jag har skrivit flera blogginlägg om just problemet med att tala om sanning - bland annat med hänvisning till Nietzsche, Ortega y Gasset och Foucaults olika syn på s.k. perspektivism - och vet att väldigt mycket handlar om just perspektiv snarare än s-ordet. Min poäng i varje fall att jag ställer mig utanför ideologiers ramar när jag söker förstå/förklara världen, vilket många andra dessvärre inte gör.

Med risk för att låta dryg men dina förnumstiga upplysningar om Schweiz kantonstyre etc. är idel old news. Tycker MR utgör ett bra och rimligt "skydd" mot diverse övergrepp, t.ex. tvångsrepatrierinng, religionsfrihet med mera, och kan för allt i världen inte förstå vad det skulle ha att göra med mina åsikter.

Ps. Till de som inte bryr sig om mina essäer så är det bara att ignorera.

henry fiat sa...

Mångkulturalism är ren och skär islamofobi, maskerat som något annat. Att Sverige, liksom de flesta andra länder, är mångkulturellt redan innan den första utomeuropeiska invandraren satte sin fot på svensk mark vill man inte riktigt tala om.

för ärligt talat: tillhör en nybliven etagelägenhetsägare samma kulturgrupp som en neddekad a-lagare i Hallunda? Knappast va.

Swedish Dissident sa...

Henry fiat (om du vill diskutera utan angrepp): Jag definierar mångkulturalism som en idealisering av det mångetniska/mångreligiösa/mångkulturella samhället - då invandring och externa religions- och kulturinfluenser blir ett självändamål. Att nästan inget land eller folk har levt i ett kulturellt eller etniskt vakuum under historiens lopp är få som förnekar; det är heller inte många som är emot invandring, mångreligiositet eller kulturinfluenser i sig. Det handlar mer om förhållningssätt till de sakerna. Två bra och relativt välfungernade mångkulturellea/mångetniska/mångreligiösa länder är Malaysia och Singapore (som jag har skrivit långa och skitnödiga artiklar som ingen härifrån kommer att läsa).

Multikulturalism, som ett distinkt begrepp skilt från mångkulturalism, brukar ibland definieras som att alla "kulturer" ska leva som statiska grupper i enklaver, antingen inom ett land eller var för sig i varsitt eget land.

Anonym sa...

Klass inte ras:)

Anonym sa...

Vikinga rock borde klassas som hets mot folk grupp enbart för sitt kassa musicerande:)

Martin sa...

Steve/SweD: Jag tillhör dem som iallafall avvaktande kan acceptera det 'nya vetenskapliga' rasbegreppet och inte ser någon motsättning mellan det och en kulturvänsteristisk ställning eller vad det nu kan kallas. Men det gamla pseudovetenskapliga är fortfarande mer rådande i 'den här' debatten , se bara på att det fortfarande tillämpas i USA.

Vad jag inte kan förstå är hur uppenbart intelligenta människor som du kan se nationalstaten som mer än på sin höjd ett nödvändigt ont.
Samt användandet av begreppet antivit, det är löjligt. Européen generellt är bara på gränsen till vit dessutom, så det ökar känslan att ni hämtat begreppet från ryssar, kanske t.o.m deras nyfascister.

Steve sa...

Martin:

1. Nationalstaten är knappast perfekt och ju egentligen bara en tänkbar väg att väg att gå men samtidigt någonting konkret eftersom det är, om än inte kulturellt och ekonomiskt, så åtminstone juridiskt och geografiskt avgränsat. Jag delar Roger Scruton och ovannämnde Roths analys - det är mycket som tyder på att de alternativ som man pläderar för (t.ex. EU eller rentav en centralstyd världsregering) faktiskt är sämre än t.ex. det gamla hederliga nationalstatsupplägget:

"A world without borders would be one without refuge from despotic rule. Despotic governance was the rule throughout most of recorded history, and it is still the rule for the majority of the world’s citizens. The Soviet Union built walls to keep its people from seeking refuge in the West. What if there had been no 'West' in which to seek refuge? The last time Western Europe was united was under Nazi rule, and people who opposed that rule were simply murdered, as were millions of undesired minorities who were trapped in the boundaries of that multicultural empire. Whether people would be better off without independent nation states, living under the rule of a world government, or in large supernational blocs such as the EU is by no means clear. In fact, history and reason suggest that just the opposite would be the case. Most utopian dreams when implemented have, in fact, been real-life nightmares for the vast majority. One is hard-pressed to think of an exception."

2. Jag tycker att man helt ska ta bort rasbegreppet och ersätta det med "bio-human diversity" om människor eftersom det är så allmänt missvisande och vetenskapligt tvivelaktigt. Det man i en amerikansk kontext syftar när man använder det är fenotypiska kategorier som knappast alltid är särskilt skarpa, medan den genotypiska variationen likaledes rör sig över ett kontinuum som du antyder: nordeuropéer är t.ex. väldigt närbesläktade med kurder och araber så när en byfånenationell säger "rasfrämling" om någon från t.ex. Irak eller Afghanistan så är det bara vulgärrasistiskt nonsens. Den enda anledningen till att det behöver lyftas till diskussion är följderna av "cold winter theory", och du vet nog vad du innebär. Inga folkgrupper behöver dock bli upprörda eftersom det finns genier inom alla populationer - t.ex. David Unaipon som bröt stereotypen om aboriginer.

3. Antivitdevisen använde jag mest i provokativt syfte=)

Steve sa...

Några slarvfel i kommentarer: Human biodiversity ska det vara. Och du vet nog vad DET innebär, inte du.

Oskar sa...

Speaking of which; Sabatons nya skiva kommer gå under namnet "Carolus Rex" och kommer, oväntat nog, handla om svennebanans favoritkung numero uno. Omslaget: http://sabaton.pl/images/photoalbum/album_15/carolus_rex_kryssen_t2.jpg

Helt jävla otroligt.

Anonym sa...

Vad är cold winter theory?

Johan FL sa...

SD: Du använder fler ord, annars är din argumentationsteknik snarlik det gamla du-är-en-fitta-greppet. "Svenskar är (...) ett av de mest ynkliga folkslagen på jorden." etc.

"Jag gör det här inte av några direkt personliga "övertygelser" (förutom att jag värdesätter sanning) utan p.g.a. att jag försöker sakligt konstatera hur samhället är och varför."

Sanningen är ju en något flyktig entitet. Jag finner både Nietzche och Foucault något svårlästa, vad anser de egentligen om detta begrepp?

Saklig? Nja, jag tror att du gör som de flesta och filtrerar information genom och tror på det som stämmer överens med den verklighetsuppfattning man redan har (precis som du anklagar dina meningsmotståndare för).

Steve sa...

Anonym: Se någon av Helmuth Nyborgs föreläsningar - finns tillgängliga på YouTube - så får du en grundläggande introduktion till denna evolutionära förklaringsmodell.

Swedish Dissident sa...

JL: Poängen med t.ex. vad Nietzsche, och senare bl.a. Ortega y Gasset, Gadamer och Foucalt säger om detta är att man - som du är inne på - ska försöka ha lite mindre förhoppningar om att nå fullständiga sanningar eller en specifik mening med livet. Den rena sanningsrelativismen är det dock få som, tack och lov, tror på. Det handlar inte om att förneka yttervärlden utan hur man tolkar den. Ortega y Gasset har skrivit träffande och lättförståeligt om perspektivism med hjälp av en apelsin: http://swedishdissident.blogspot.com/2011/08/vad-ar-filosofi.html

Jag försöker att belysa saker från olika perspektiv men det är inte lätt och det är ändå bara ett fåtal som bryr sig, hur nyanserad man än försöker vara. Så god fittjul allesammans!!!

Steve sa...

Ledsen att det blir olika nick names. Steve eller SD, alltså. Foucault ska det vara.

Per sa...

Varför pekar hon på tröjan? Man ser ju vad det står.