tisdag 6 december 2011

Röstlund > Ghost feat. Elisabet BáthoryAtt vara hemma med ett sjukt barn samtidigt som du är lika sjuk själv, är avslappnat som en helg på kustjägarläger. Olivia Obliteration och jag sitter hemma och hostar på varandra.

Snorar hänsynslöst och är råa, jävliga.

Hon pekar på min t-shirt och säger ”vad står det där?”. Ghost, det är engelska för spöke”, svarar jag. Hon pekar igen, denna gång på figuren under loggan och undrar vem det är. Jag förklarar att det är Elisabet Báthory som ”badade i unga kvinnors blod för att hålla sig ung, hon var som ett spöke, ja du kan säga att hon var en riktigt elak första klassens spöktant”.

Det går ett tag. Jag pekar på min t-shirt och frågar vad den snirkliga logotypen betyder. Olivia Obliteration svarar självsäkert – ”Röstlund”.

Sedan sätter vi plåster på en kossa som halkat och slagit sig.


För övrigt: Jag behöver tips på hur du får en person på två år och fyra månader att äta. Hon vägrar smaka på allt vi ställer framför henne. Allt. Det enda hon äter är potatisbullar med lingonsylt. Eller gröt med äppelmos. Eller flingor med mjölk.

Någon som kan hjälpa?

Jag är genuint intresserad. Och på trappsteget till desperat.

Soundtrack: ”A dissident”, av och med Victims, samt ”The cross turned upside down, av och med Legio Occulta. Den förstnämnda på limiterad vinyl. Den sistnämnda på limiterad demokassett.

18 kommentarer:

Viktor A sa...

http://www.barntotal.se/faktabank_foer_dig_som_har_barn/mat/saa_undviker_du_matvaegran/

Hittat efter google, har inte egna barn men tror nog att detta är relativt smart. Ta det som du känner passar. Alltså anpassa efter eran situation.

Det "går väl över" antar jag är rimligt.

Lycka till.

Skaparstigen sa...

Här är en till som har vab:at idag. Har varit tvungen att plugga lite ändå så E har fått sitta och hosta på sin pappas ipad istället för på mig. Den är just nu mellansveriges största bakteriehärd. :)

Eftersom jag gillar vegomat till barn kan du få några tips på vad E gillar (han är också kräsen eftersom han har och har haft en del allergier):

Hulkensoppa (som barnen döpt den till): Koka 2 dl röda linser, vitlök, brocoli och spenat (vi brukat ha fryst) i 1 liter grönsaksbuljong. Mixa när linserna är mjuka med creme fraishe.

Morotspizza: Vi brukar göra tjock pizzabotten och ha nån kryddig tomatsås med rivna morötter på och steka i ugnen med ost. Perfekt snabbmat att ha i frysen eller att ta med när man ska nånstans.

Stroganoff: jag kör vanligt recept men byter bara ut korven mot tofu.

Vi gör lasange med keso, bönor och krossad tomat. Bara att röra ihop med salt och kryddor man gillar och ha mellan plattorna och ha på ost överst.

Våfflor brukar de flesta barn gilla. Funkar hur bra som helst att göra utan ägg.

Hoppas nåt av tipsen kan vara nåt. E har också haft sådana matvägrarperioder, så jag vet hur frusterande det kan vara.

Johan sa...

Låt henne äta potatisbullar med lingonsylt eller gröt eller flingor. Och tre gånger om dagen om hon vill det. Det släpper vad det lider.

En kompis dotter åt ris med smör på morgon, middag och kväll i runda slängar ett år. Det blev inget fel på henne.

Krya på er!

Johan sa...

Alltså, vad jag ville med mitt halvdebila inlägg ovan var bara att förmedla tanken om att slappna av.

Det kommer ge sig. Dessutom säkert fortare om man inte ger sig fan på det så mycket själv, som man ofta gör. Vi har två små rackare och ibland (ganska ofta till och med) är vi rentav glada att de äter överhuvudtaget. Att det emellanåt blir en ensidig kost känns helt egalt.

Emelie sa...

I den åldern tycker jag också man kan låta barnet äta det som det ändå vill ha. Om ett par år är det dock dags att sätta hårt mot hårt. Vill de inte äta, blir det inget, och när de sen är superhungriga är det maten som serverades till middag som åker fram igen. En av mina äter ärtstora portioner, går från bordet med orden "jag är mätt", och grinar en kvart senare och vill ha macka/morot/paprika/pepparkakor/whatever. Man blir less och ser inte meningen med att dalta och truga.

Herral de Santina sa...

Bra tips, alla. Tack!

Fredrik sa...

Man kan behöva starta igång aptiten om den varit borta ett par dagar. Då kan söta frukter eller till och med godis vara asbra. 8) Det ger sig. Du känner henne bäst.

martin sa...

Fråga: är hon lika matkräsen på dagis? Min dotter har haft exakt samma mönster, hemma äts det bara pasta, ärtor, majs, macka, flingor och potatismos. Samtidigt äter hon nittio procent av det som serveras på dagis. Det tips vi hela tiden fått - som folk redan varit inne på här - är att inte truga. Det ger sig, som sagt.

Jacob sa...

Kul det där med omslag från olika metal-sammanhang. Min fyraåring är skräckblandat förtjust i allt vad mina t-shirts, videos och skivomslag heter. Just Ghost är ett av de som verkar fascinera mest.

Dock har jag fått fan för att jag spelade Watains Devil's blood i bilen och på frågan: "Vad heter den här låten" svarade "Djävulens blod". Sedan dess är det ett jävla tjat från pojkens sida om djävulens blod. Dagis har dock inte ring soc än.

Herral de Santina sa...

Martin: Nej. Eller, det är i perioder. Vissa dagar 3 portioner, andra 0 i flera dagar på raken.

Dock har de börjat låta henne lägga upp själv på tallriken = hon har börjat äta mer stabilt sedan dess. Men på förskolan äter hon saker vi inte får henne att äta hemma. Tex quorn.

martin sa...

Ah, tror det är lugnt. Upplevde samma sak. Dottern är några månader äldre än din, och det har blivit bättre på sistone. Fortfarande beroende på dagsform, men så länge hon har energi och ser välmående ut är det nog bara att gilla läget.

patrick j sa...

quorn-vägrar grundar sig givetvis i hennes rebelliska natur när det är hennes föräldrar som bjuder.

fuck you gubbe, ge mig köttfärs

Jacob sa...

...och till den mer seriösa frågor: Som andra varit inne på går det i vågor. Har tre barn, En sexåring, en fyraåring och en på åtta månader. De två stora började tramsa med maten redan runt ettårsåldern, och det går extremt mycket i perioder hur bra de äter.

De är båda riktiga tunnisar, så visst har man ibland önskat att de ska äta bättre så de "har lite att ta av" när de blir sjuka osv.

Rent generellt har de alltid ätit ordentligt på dagis och tramsat hemma. Det gäller för övrigt allt beteende, och det tror jag är sunt. Vi föräldrar är de som de testar grejer på och bråkar med.

Jag har slutat nojja när de inte äter och mer kommit till insikten att barn i vår del av världen knappast svälter ihjäl eller blir undernärda. Är de riktigt hungriga äter de förr eller senare, eller tar igen det vid nästa måltid.

Emelie här ovan har helt rätt enligt min mening.

Lycka till!

Mikael Sörling sa...

Jag skull precis skriva att du kan låta henne äta potatisbullar till hon storknar, det ordnar sig. Men så såg jag att flera andra kloka redan tipsat om det så jag behöver inte göra det.

Hetsapan sa...

TACK för alla bra tips!

Cornelia

Kalle sa...

Akta er för att bli för tjatiga. Jag har fått uppfattningen av mina barn att de har upptäckt att det där är det enda sättet de lyckas med ett trotsande och får ett gensvar.
Ta det lugnt och hetsa inte upp er.
Vi har haft det problemet med vår äldsta och svor på att inte reagera med samma hets när nummer två började med samma fasoner. Den äldsta äter bra numera och tvåan försöker trotsa, men vi bryr oss inte så hon käkar istället och hittar på annat att trotsa kring istället.

Chrille P sa...

alltså det här med mat, jag och min sambo diskuterade vegatarisk dagismat när vi ska söka köplats. finns det någon sådan bra runt telefonplan? quorn låter ju ok, men man vill ju inte att det ska vara det och grönsaksbiffar varje dag.

Herral de Santina sa...

Chrille P: Tycker vår kock på Paletten verkar ta sitt jobb väldigt seriöst. Skulle nog inte ta ngn förskola utan egen kock dock.