torsdag 27 januari 2011

”Vi gasa inte ihjäl nån, det va ingen som dog”


Dokumentärtips i förrgår, dokumentärtips idag. ”Natten dom slog till mot Freddys” är historien om rashetsande raggare som gav sig på syrianer i Södertälje 1980. Du ser den här till och med den trettioförsta december 2015. Gör det. Du hinner.

Känns som en helt annan värld att se en trettio år gammal SVT-film: Lååånga klipp där rökande poliser talar rakt in i kameran, utan klipp, och en stel, nasal berättarröst som pratar om invandringen på ett ytterst tvivelaktigt sätt.

SVT 1980 – SD-pamflett 2011.

Och, det bästa, är att det är sparsmakat med bakgrundsmusik, om där ens finns någon. Med överdramatiserade, storsvulstigt slowmotionspäckade ”Svensk maffia” rullandes i bakgrunden på TV4, är det betryggande att veta att det en gång i tiden fanns dokumentärjournalistik som inte såg ut och lät som en Meat Loaf-video

En stark historia behöver inga klinkande pianon och sorgsna stråkar.

Raggare 1980, medlem i Randy eller – både och?


Raggare 1980, Fenriz eller – både och?

4 kommentarer:

Shithead sa...

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=cppXM9JkvW0

Herral de Santina sa...

Era jävla dårar. Jag skrattade utombords åt det där. Kudos.

Andréas sa...

Bra dokumentär och efter att ha sett Maffiadokumentären igår ser man att de går bakåt i kunskap om att göra realistiska skildringar som berör. Va fan höll de på med i Maffia? Pianoplink och nå jävla skräckfilmsövergångar inslängda här och var, som att det skulle behövts. Pinsamt.

Herral de Santina sa...

Nej, ”Svensk maffia” var helt fruktansvärt att se. Shit. Det lägger jag inte en sekund till av mitt liv på.