onsdag 29 juli 2009

”In the midst of all this wealth/The poor are left to help themselves/A capitalist’s democracy/No one said that freedom’s free”


”Gustav, 14, (bilden till höger) har bara ett par jeans”

Må så vara Gustav. Men du har en reggaekeps, en Jamaicajacka och en t-shirt som visar hur Bob Marley röker fet. Så you’ll be aaalright kid. Legalize.

Expressen inleder en artikelserie om fattiga barn i Sverige. Bra så. Kvällspressen är kvällspressen men de människor som den sätter under lupp är oftast de som har det riktigt jävligt. Det är inte ens arbetaklassen utan den rena, raka, barskrapade underklassen. Som startskott väljer de att lyfta fram en ensamstående, sjukskriven småstadsmorsa med 5 barn och kvaddad rygg. Men istället för att sikta in sig på hur kapitalismen suger ut människor för att sedan lämna dem helt söndertrasade vid sidan om vägen utan en chans att ta sig tillbaka, sätter de följande rubriker:
”De har inte råd med semester”.

”Ensamstående fembarnsmamman Sirpa har inte råd att lämna staden: ’Det blir en sommar på gården igen’”.

Inte att de går hungriga, inte att de riskerar att vräkas, inte att barnen går i trasiga kläder – nej, den här familjen på 6 personer kan inte åka till Thailand och sola. Istället får de skrota hemma och äta korvsoppa som kokas i tioliterskastruller. Eh. Va? I ett idealsamhälle skulle ingen behöva jobba och alla skulle ha semester hela tiden, men fram tills det att vi når den drömvärlden känns en Thailands-vistelse som en tämligen låg prioritet. Vore det inte bättre att det satsades pengar så den här kvinnan kan ta sig in på arbetsmarknaden igen, istället för att hjälpa hennes familj att resa bort?

Som blivande pappa kan jag inte heller undgå att notera att barnens far/fäder inte finns med någonstans i artikeln. Det rapporteras kort att kvinnan ”varit ensamstående sedan hon var gravid med yngsta barnet”. Har inte han/de någon som helst skuld i att barnen får sommarstoja på gården utanför hyreshuset, istället för på playan? Är han/de döda? På kåken? Eller är det bara helt okej att han/de skiter i sitt ansvar?

Nej, Natalia Kazmierska är en duktig skribent (det vill säga, när hon inte ska försöka göra skillnad på death och black metal) och hennes text är otroligt välskriven. Den spelar an på de absolut lättast tillgängliga känslosträngarna. Men det ekar tomt likt det pekoral det är, precis som Hollywoods mastodontfilmer som är skapade efter samma principer (tänk ”Armageddon” och ”Titanic”).

Men jag fram emot morgondagens artikel: ”De är chanslösa i märkeshetsen”. Känns mer, tja, verklighetsbaserat. Undrar dock om Expressen, med oh så arga reporten Lotta Gröning (kolla hur hennes gigantiska bylinebild osar ilska) i spetsen lyckas skylla även det på det svenska folkhemmets kollaps, istället för att lägga skulden på kapitalismen, där den hör hemma.

…och samtidigt rapporteras det att svenskarna vågar shoppa loss utav bara satan igen, och medan jag skriver det här går ”Lyxfällan” i repris.
Inte ens jag kan toppa den ironin.

10 kommentarer:

Per sa...

Väl talat!
Jag ska lobba för att du borde erbjudas jobb på en tidning i höst.

henry fiat sa...

jag kan givetvis inte uttala mig generellt i frågan, men det finns iallafall några exempel i min omgivning av de här fattiga stackarna med ensamstående mödrar som helt sonika valt att inte skaffa något jobb, gå på sociala, skaffa fler ungar med olika män, plocka på sig mer bidrag och sen klaga över att de inte kan åka utomlands och dessutom vägra barnen rätt att träffa sin fäder för att mamman och pappan ifråga har olika konflikter. Jag menar, fem barn? Är det nödvändigt? Hur mycket behöver man egentligen förverkliga sig själv? Hur mycket uppmärksamhet och omtänksamhet får varje barn i en familj med fem ungar? Som dessutom inte har råd att göra någonting utöver det absolut nödvändigaste?

Jag har väldigt starka vänsteråsikter, men fuck jävla flerbarnstillägg och extra bidrag. Är du så dum att sätter fler än tre ungar till jorden så kan du gått stå ditt kast, alternativt låta sociala omhänderta ungarna.

Kim Jong Il sa...

I likes. Känns som att folk tror att folkhemskollapsen inte har nåt med kapitalismen att göra. "Chanslösa i märkeshetsen" låter som en fantastisk artikel. "Vad ska jag göra, jag har inte råd med Lindeberg-brallor! Hjälp!"

Mats F sa...

Utmärkt skrivet som vanligt. Man kan inte bli annat än avundsjuk på din formuleringskonst :)
Trots den Astrid Lindgren-romantiska fattigdomsskildringen i Expressens artikel kanske den kan få åtminstone någon välavlönad nöjeskonsument att tänka till. Men fan vet. När man märker hur uppriktigt glada en del människor blir av att köpa en ny bil (samtidigt som får frugan köpa en ny barnvagn till lillan som kompensation)inser man att det är rätt illa ställt.

Ebichu sa...

Man kan säga att jag och sambon på sätt och vis är normbrytare - han jobbar på stor bank och tjänar så mycket pengar att jag skäms (på fullaste allvar), men ändå så har vi cykel istället för bil (även om jag skäms med tanke på hur dyra cyklarna var), vi köper kläder begagnat, möbler begagnat, äter sällan ute, etc.

Hans arbetskamrater blir oerhört ställda av att komma hem till oss med vår noppriga vinröda sammetssoffa från mitten av 80-talet, våra backdrops med elefanter och högar med böcker. (En del av dem är mäklare, go figure.)

Medan jag skäms när mamma hälsar på, med tanke på att datorn kostade mer än vad hon får ut på pensionen på två månader, och ändå så vägrar hon att låta oss betala hennes resa.

Fy fan. Ibland vill jag bara flytta ut i skogen.


henry fiat - måhända att de slampiga mödrarna som utan att tänka på något annat än sig själva (din åsikt, inte min) skaffat fem barn får skylla sig själva, men du dömer ut dig å det det grövsta när du låter barnen betala priset. Har du en aning om hur omhändertagna barn har det?
Jag har själv fyra syskon som jag inte delar far med, och efter det att min pappa lämnat oss så hade vi inte råd med semester eller nya kläder eller, för den delen, att bo kvar i vårt hus. Jag kan inte påstå att jag led någon brist på vare sig kärlek eller uppmärksamhet (från vare sig mamma eller pappa).

Däremot så vore det att föredra att folk i gemen inte skaffade fler än två barn, med tanke på miljö och befolkningstryck, men det är något helt annat.

cykel och afrikan sa...

Slösa inte på jordens resurser!
Genom att bli kan du lägga ner många fler honor/kvm. Fem Fritzl-childs är inte så jävla mkt gött att hålla i.

Inte i slutändan.

/L

Anonym sa...

var väl bra skrivet, men vafan! lägg ner dom där jävla, hur ska jag formulera mej, kvällspressaktiga "tja".
tex: "jag tycker att sabbath är så, tja...geniala"
du körde väl visserligen två "," istället för tre punkter. men det är ett otyg i vilket fall!

/c

Herral de Santina sa...

meh! jag älskar ju ”tja”·


”…” ska däremot dööööö.

Anonym sa...

då är vi lite överens i alla fall.

/c

Magnus sa...

Natalia ska tydligen lämna Expressen, inte för att hon är saknad. Hon har ett visst stilistiskt klös som alla vet ("redan som tioåringar vred vi nacken av varandras barbiedockor, mina kompisar och jag") men hon är en av lanets mest onyanserade och arroganta skribenter. Ifall hon fått ett annat upplägg hade hon gjort narr av den här barnfamiljen.