söndag 10 januari 2010

Projects in the day:
Vegan burger battery bonanza

Jag och Cornelia är inga skogsmullevegetarianer. Inte ens under de drygt 10 år jag var vegan orkade jag med Kånken, fotriktiga skor, långa linskok, blötlagda kikärtor, dreads och hängselbyxor.

Cityvego Decontrol 138 – asfalt, betong och punkgryta. Därför är jag även djupt föraktfull inför back to nature-hipstern med sin surdeg. Baka eget bröd? Min tid är värd så mycket mer.

Krille i ögonblick av sinneförvirring: Ska vi börja göra surdeg?
Cornelia, klarsynt som alltid: Nej! Aldrig! Helvete nej!

Med jämna mellanrum får jag dock infall att göra mer krånglig mat. Jag slår i avancerade veganska kokböcker, tvingas goggla obskyra ingredienser, ut och specialhandla varor som jag använder 0.5 msk av och som sedan blir stående i 2 år, lagar mat i timmar, meckar, hackar, knådar, skär, slabbar, förstör, smutsar ner och så sitter vi båda där och konstaterar att ”jo, det smakar väl helt okej men det kanske inte var värt allt extra besvär” och sedan lagar vi aldrig mer den rätten.

Dags igen. Efter tips från Cecilia (kudos!) upptäcker jag Undergound Burgers och det här receptet. Och faktiskt – sjukt värt extra besvär.

Men vi börjar med det här receptet för dressing som går blixtkrigsnabbt att skaka ihop.


Bilden tagen sekunden innan Olivia bestämde sig för att det är roligare att fuck shit up än att vara med på ansträngt arrangerade bilder till buskisblogg. Mayhem and destruction, dressing överallt.


Puny potato press could not handle pressure of mighty potatos and giant Cornelia muscle power. Puny potato press crumble.

Det påminner mig om när jag skulle köpa tårgas i Tyskland en gång för många år sedan. Stor butik med arméöverskott. Bakom kassan tärd citycamoblondin med fixade läppar och sillisar, bakom henne muskelpumpad biff med snaggad blekt frissa och Operation Desert Storm-ekipering. Han börjar skratta när jag betalar.

Jag: What’s so funny?
Biff med Schwarzenegger-uttal: I don’t understand it. Big guy like you, buying tear gas. It is funny, ha ha ha ha.
Jag med pipig röst och rodnande kinder: But it is not for me. It is for girlfriend who is alone when I am on tour!
Biff: Ha ha ha, ho ho ho!


Knåda röra. ”Fist to fist/Eye to eye/The rulers of the wasteland/And in the land of rape and honey/You prey”


Stek.


Bygg burgarberg. ”Face to face/Blood to blood/The mountain of meat you tumbled from/And in the land of rape and honey/You prey”


Svulla. The end.

Extremt bra recept. Go, just fucking go.

10 kommentarer:

. sa...

Dregel. Det där slår söndagspunkgrytan med hästlängder.

Per B sa...

Surdeg är inte min grej men att göra eget bröd är ju aplätt. Jag rekommenderar bröd med rivna morötter och solrosfrön.

Burgarna verkar sjukt goda, ska testa dem i veckan.

Herral de Santina sa...

Lalla ett snabbt och enkelt recept då.

Tips: Köp Liquid Smoke. Vi sket i det inför burgarna, jag köpte det idag och strök på lite lite lite bara på en färdig burgare. Jävligt gott. Om man haft det i smeten hade det nog blivit än bättre.

Per B sa...

Var iväg och köpte Liquid Smoke och sesamolja (helvete vad dyrt) så fattas typ bara råris nu.

Brödrecept:

1 liter vatten
26 dl vetemjöl
400 g (fyra stora) rivna morötter
50 g jäst
4 msk olja
3 tsk salt
3 dl solroskärnor

Blanda vatten mjöl. Smula ner jästen, dra i rivna morötterna och oljan. Blanda runt och tillsätt sedan salt och solroskärnor.

Sedan ska det jäsa i tre timmar med handduk över. Gör sedan bullar av det eller lägg i brödformar (rekommenderas pga smidighet) och låt det jäsa i 20 minuter. Om du kör på brödformar blir det tre limpor. Grädda i 200 grader i 25-30 minuter. Se också till att ta limporna ur formarna direkt efter de är klara och låt de svalna på galler under duk.

Herral de Santina sa...

Tack. Blir iof trött bara av att läsa receptet… :-)

Vi sket faktiskt i sesamoljan.

Underground Burgers sa...

Biffarna ser riktigt fina ut. Kul att ni prövar recepten. Jag kan rekommendera bbqsåsen som finns på bloggen. Mums.

Per B sa...

Jag har ett visst matlagningsintresse men jag blir också sjukt less när jag läser recept. Om det underlättar så behöver du ju inte gå efter anvisningarna när det gäller morötterna och solrosfröna, där är det bara att köra på känsla.

Anonym sa...

Liquid Smoke? är det inte typ köttbuljong i den skiten?

Mulle sa...

Jag var typ den ende i västvärlden som pysslade med surdeg,nu har äckelmänniskorna totalt förstört nöjet med bubblande burkar!
Känns precis som när JC började sälja nitbälten,jag känner mig lurad och bestulen.
Vad blir nästa grej att ta ifrån mig?
Kan i övrigt rekomendera Hunts Honey&hickorysås,smakar trummpinne.

Cecilia sa...

Fan vad kul att du testade receptet, jag är också riktigt peppad! Sesamolja finns förresten billigt i alla asiatiska butiker och toppen när man wokar osv, grym nötig, mörk smak.