torsdag 4 februari 2010

Kvinnor kan biologi: FTW

”Var är min Världens bästa pappa-mugg?!”
”Eat it, gubbjävel!”.

Statistik schmatistik. Inte kul när man hamnar på den mörka sidan av siffrorna, som en procentenheternas Darth Vader. Speciellt när det gäller föräldraledighet. Jag är nu officiellt en sådan grottman som visas upp i artiklar med rubrik modell ”Svenska pappar fortfarande skitkassa på att ta ut föräldraledighet”. När allt är sagt och gjort slutar Cornelia på tolv månader – jag på fyra. Hur fan gick det här till?

Vi som skulle vara så jämställda. Kalendersidorna blåste på och att jobba som journalist 2010 är lika stabilt som att knega på SAAB. Vikariat, projektanställningar och inhopp rimmar dåligt med ”jo, jag ska vara pappaledig om två månader”. Fuck me.

Den enda tröstande tanken i allt detta är att det alltid kommer att finnas människor som fuckar upp sina barn än värre. Som med biologins förtecken och utrop som
”så har det alltid varit!” berövar sin avkomma chansen att lära känna en av sina föräldrar.

”Mina båda döttrar har jag absolut inte uppmuntrat att lämna sitt kvinnokön för att bli generaldirektörer eller styrelseledamöter i börsnoterade bolag. Efter det att jag hade startat mässan Kvinnor Kan stod det helt klart för mig, att vi kvinnor inte ska lämna våra hem överhuvudtaget. Ska vi göra något så skall vi göra det med vårt hem som bas.

3 kommentarer:

Mats F sa...

Har haft turen att kunna vara hemma med min son på heltid i ett halvår och på deltid för närvarande. Det är grymt! Men i slutändan är det nog viktigare att vara närvarande och engagerad under den tid man spenderar med sitt barn än att dagarna blir exakt jämt fördelade mellan föräldrarna. Så misströsta inte för mycket, du kan ju vara föräldraledig när barnet är större också :)

Per sa...

"Det är en väg mot borgerlighetens undergång."

Jag gillar inte liberala PK-töntar som Birgitta, men om hon är en del av borgerlighetens undergång så står jag på hennes sida

Like A Bad Girl Should sa...

Folk: "Ååååh vad myyysigt att vara frilans och kunna gå upp när man vill på dagen!"
Jag: "Åååååh vad mysigt att aldrig veta varifrån nästa lön kommer och hur stor den blir!"

Äh enough gnäll. Trevlig bit text.