onsdag 9 juni 2010

Bollywood bunker Babylon: Best. Movie. Ever.

”Bollywood gör film om Hitler
En ny film om Adolf Hitler planeras i Bollywood. Det blir den indiska filmindustrins första film om den tyska diktatorn. ’Dear friend Hitler’ fokuserar på naziledarens sista dagar och hans förhållande med älskarinnan Eva Braun.

Huvudrollen spelas av Bollywoodskådespelaren Anupam Kher, och Eva Braun porträtteras av före detta Miss Indien, Neha Dhupia. Enligt filmens regissör Rakesh Ranjan Kumar var Hitler ’1900-talets mest framgångsrika förlorare’.


– Som ledare var han framgångsrik. Varför han förlorade som mänsklig varelse, vilka som var problemen och frågorna, det är det vi vill visa, säger han.

Planen är att ’Dear friend Hitler’ även ska släppas internationellt.”


Adolf och Eva: Le som en fotomodell.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det här kan ju bara bli succé. Inget snack.
/ J

Steve sa...

Här måste jag få lov att ge komma med några upplysningar: enligt den fransk-grekiska filosofen Maximiani Portaz (mer känd under pseudonymen Savitri Devi) var Hitler den elfte avataren av guden Vishnu - han steg ned till jorden för att skapa ordning, menade hon. Portaz kändaste verk torde vara "A Warning to the Hindus", vari hon varnade för den växande muslimska befolkningen i Indien - hon såg hinduismens som den sista ariska religionen som till varje pris måste överleva och islam var ett självklart hot mot dess existens. Delar av den indiska nationalismen har influerats av detta verk, och kan eventuellt ha hjälpt till att stärka den del av befolkningen som har ljusast hy.

Som ni säkert känner till så är hinduismens tre högsta varna (som betyder färg på sanskrit men som i praktiken innebär klasser) de ariska - som betyder ädla - och eftersom den högsta klasssen (präster eller brahminer på sanskrit) symboliseras av färgen vit så har man även där sett ett samband mellan ras och överlägsenhet. Portaz såg den dock mer som en andlig ras, medan Hitler blandade in det biologiska eller kombinerade dessa två aspekter.

Intressant med Indien är också att de indiska nationella rörelserna som utgår från hinduismens läror har en så stark aversion mot islam att det i sin tur har lett till att de stödjer Israel och judar! Så även om - det är alltså själva poängen med kommentaren - det på vissa håll finns en positiv inställning till Adolf och nazismen så finns det också tendenser åt det diametralt motsatta hållet. Dock kan det tänkas som att Hitler skildras som lite mer sympatisk än i "Der Untergang" där han ju mest skriker. Kan nog bli en klassiker hur som.