söndag 23 oktober 2011

”Massacre of innocence (Vegan chili attack)”



Jag förlorade min chilioskuld till ett helveganskt storkok.

Jag fick ett recept från De:Nihil Records som jag sedan modifierade, personifierade samt experimenterade med. Det blev riktigt bra, även om jag i efterhand önskar att jag dundrat på med mer hetta, mer selleri, mer lök, mer vitlök. Mer allt, kort och gott.

Men som sagt – det var första gången jag prövade.

Ingredienser
1 liter torkade sojastrimlor
1/2 dl olja
5 klyftor vitlök
1 stjälkselleri
1 gul lök
3 torkade anchochili
1 chipotlechili
2 japalenos
Piripirisås efter vett och sans
Habanerosås efter vett och sans
Liquid smoke efter vett och sans.
1/2 dl mjöl
1 dl stark chilipulver
Grönsaksbuljong, ett par tärningar
1 burk krossade tomater
1/2 l Heineken 3.5
1 msk spiskummin (som jag glömde)
1 msk oregano (som jag glömde)
1 msk malen koriander (som jag sket i då jag hatar koriander)
salt
peppar

Gör så här i 13 steg
1. Koka sojastrimlorna i buljong 10-15 min. Krama ur vattnet.
2. Rensa bort stjälkar och frön från anchochilin. Koka den under lock i 15 min. Ställ den sedan åt sidan. Spar vattnet!
3. Rensa och hacka resten av chilin.
4. Bryn strimlorna i olja.
5. Grovhacka vitlök, selleri, lök. Bryn allt tillsammans.
6. Lägg sojastrimlorna och det andra i en riktigt stor gryta.
7. Blanda mjöl och chilipulver. Strö det över allt i grytan.
8. Sila av den kokta chilin. Spar vattnet. Mosa chilin.
9. Tillsätt alla chilisorter i grytan.
10. Häll på chilivattnet, de krossade tomaterna och öl tills det täcker sojastrimlorna. Blanda i en buljongtärning. Kör på med piripiri och habanero. Var inte blyg. Kör på med Liquid smoke. Var varsam.
11. Koka upp, sänk värmen. Låt sjuda.
12. Blanda i spiskummin, oregano, koriander om du kommer ihåg. Det gjorde inte jag. Smaka av med salt, peppar – undrar om jag gjorde det?
13. Låt sjuda i 40-60 min. Klart.

Servera med nachos och rostat, supervitt vitlöksbröd. Till detta drack vi Satyrs superdyra rödvin.

Jag gjorde allt det ovanstående i fredags kväll. Lät chilin stå i grytan på diskbänken över natten. När det blev dags att värma på den för lördagens frosseri tyckte jag att den såg väl torr ut.

Så jag körde i ännu en burk krossade tomater, en halv halva rödvin, en buljongtärning samt mer habanero.

Väl mött. Lycka till. Lämna rapporter.

Soundtrack för matlagningsmassakern hittar du längst ner här. Mer vinyltips samt hur mycket mat som blev kvar ser du här.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket chili i Chilin. Hur är magen dagen efter?

Anonym sa...

Ser gott ut btw :)

Petri sa...

Crazy-talk! Spiskummin, oregano och koriander är ju måsten i chili!

Ullis sa...

Läste just en artikel av dig i Södermalmsnytt. Heter det verkligen "trash metal" ...?
Och Kellys har väl aldrig legat i Malmens lokaler, det var Bullwinkles - visst, orden var Thomas Rusiaks, men ...

Herral de Santina sa...

David: Magen var oerhört, oerhört stabil.

Petri: Spiskummin och oregano föll bort pga glömska, annars hade de fått vara. Koriandern får du stoppa mig i kistan och sänka ned mig i jorden, innan jag tar i min mun.

Herral de Santina sa...

Ullis: Om det står det så är det tidningens korrektur som ändrat i oförstånd efter att jag skickat in texten. Mkt, mkt, mkt, mkt, mkt, mkt ledsen smiley. Beyond ledsen smiley. Too extreme ledsen smiley.

Jag utgick från att Rusiak vet var han hängde under första hälften av 90-talet.

Anonym sa...

Som chiliälskare måste jag naturligtvis invända mot att den är vegetarisk. En chili går inte att göra utan den trådiga konsistens som uppstår efter timmar av ett sönderkokande nötkött. Sorry.
Sen ser den väldigt vattnig ut också.
Missförstå mig rätt - din gryta är säkert godare än den "texmex" svenska barnfamiljer slevar i sig framför Idol på fredagskvällarna. Men nån riktig chili är det icke. Sorry.

Herral de Santina sa...

Köttfrågan åt sidan, så ville jag ju ha den lite blötare. Tyckte den såg för torr ut i första versionen. Gillar att doppa i grytan. Men men, som sagt, det var första gången. Ska experimentera vidare så fort livspusslet tillåter.