fredag 17 juli 2009

Antifolklighetsdivision 138: Elitist, javisst!

Fredrik skriver i dagens DN en lysande recension av en, med största sannolikhet, ytterst medioker film:

”Genom att spela in en fejkad dokumentär om Linus Wahlgrens försök att bli Dramatenskådespelare vill Christopher Panov och Christian Eklöw belysa något som de kallar ’föraktet mot folkligheten’. Existerar det föraktet verkligen i ett land vars kulturliv styrs av en rabiat folklighetskult, där allt som inte är familjevänligt avfärdas som ”svårt”, där regeringen ger kronprinsessan en platt-tv i stället för ett konstverk i trettioårspresent, där kulturjournalister tvingas skriva spaltmeter om Melodifestivalen för att inte uppfattas som elitister, där till och med Dramaten arrangerar popkonserter? ”Att avsky folkligheten är att avsky sig själv”, skrev Marcus Birro i Expressen i onsdags – efter att ha blivit hjärntvättad på Skansen.”

Jag kunde inte sagt det bättre själv. För de som är trötta på livet och vill ha den slutgiltiga knuffen över vansinnets brant finns Marcus Birros folkhetsande pekoral att läsa här. Fast vem vet: Hade jag vuxit upp på en lika tung The Cure-diet (kräks) hade jag förmodligen serverat samma infantila backlash mot mig själv.

4 kommentarer:

Degen sa...

Det sjuka är att Marcus Birro inte inser att det enda skälet till att småtjejerna skriker är för att "det ska vara så". "På Skansen ska man vara glad". De skulle ju stå och heja på vilken sopa som än ställde sig på den där scenen. Han ser inte kopplingen mellan att han själv har behov av uppskattning och att han därför förblindas och inte kan se det för vad det egentligen är: ett kollektivt vansinne som de svagsinta kallar Allsång på Skansen.

Per sa...

http://www.youtube.com/watch?v=n4ewhrWW8cc

Jag hatar såväl allsång på skansen som Smiths. Undrar om Morrisey verkligen förstod det roliga med att han var med i Bingolotto.

Hetsapan sa...

Per: klart han visste. Underskatta aldrig Morrissey, och stava hans namn rätt. Detta gäller även Hjalmar.

JC sa...

Man kan undra vem som är mest folklig i det här klippet?
http://www.youtube.com/watch?v=3rGC76eBoFQ