onsdag 21 september 2011

Jag blir så oerhört trött på mig själv.
Men inte så trött som jag blir på prinsessor.
Jag hatar prinsessor.
Dö, prinsessa, dö.

Ja, jag vet att bilden är upp och ned. Precis som världen.

Annons för barnkläder:
Först en tjej som vill bli prinsessa.
Sedan en kille som önskar bli en eldvandrande actionfigur.
Efter det har vi en till tjej, som i livsvalet mellan moderskapet och läkarkåren, självklart bara vill bli en mamma. Punkt.
Vi rundar av med en pojkspjuver som vill bli snut och jaga buset.

På det ett par citat från murror som pratar Hello Kitty och rosa, och penisar som snackar om att springa snabbt och Spindelmannen.

Ja, här låter jag könsorganen styra texten. Det är nämligen uppenbart att det är så reklamskaparna vill att jag ska tänka.

Det jag blir mest trött på är att jag ens blir trött till att börja med. Varför kan jag inte släppa samhällets genushaveri? Bara uppfostra min egen avkomma hur jag vill, och strunta i media och andra föräldrar och reklam och könskodade leksaker.

Fuck the world, liksom.

Idag insåg jag att den tyngsta anledningen till att jag inte kan vända ryggen till, är alla rojalister. För ända sedan vi fick barn – ja, sedan vi blev gravida – har varenda person som redan hunnit yngla av sig pratat om prinsessperioden.

Hur modern och jämställd personen än är kommer ögonblicket då han eller hon tittar på oss, och menande säger ”ja, ni kommer ju såklart inte att kunna undvika prinsessperioden”. Det är uppenbarligen en okuvlig urkraft som inte går att betvinga.

Orkaner, jordbävningar och unga flickors önskan att imitera hjälplösa våp med tiaror och klänningar likt gräddbakelser – naturens makt!

Jag vägrar köpa det.

Dels för att jag hatar prinsessor, detta idoliserande och koketterande med inavel och överklassens medfödda upphöjdhet.

Men mest för att ni får lägga mig i min kalla, mörka grav innan jag ger biologisterna minsta millimeter av erkännande.

30 kommentarer:

HÄRMAPAN sa...

Rimligt.

Anonym sa...

De flesta barn går igenom perioder när de älskar saker som glittrar, blinkar, svävar som fjun så lätt, böljar och är pastellfärgat. Det är fullkomligt normalt, och ger inga varaktiga men. Ta det med jämnmod och kom ihåg att det går över.

760 sa...

min högsta dröm är att min ettåriga son ska ha en prinsessperiod.

Blood and Vomit sa...

@760 Det hoppas jag med, när han är runt 18.
Jag ska köpa honom ett par stay ups och en rosa kjol och han ska få vara min egen lilla sissy prinsessa.

Andréas sa...

Då är det tur att du kan lämna allt, dra till IKEA med familjen och vara en riktig man...
http://www.resume.se/nyheter/2011/09/21/har-ar-ikeas-mansdagis-i-a/

Metal Shrine sa...

Who cares! Har vänner som kört strikt nekande till prinsessdräkter och annat rosa, vilket resulterat i att när de träffat våra döttrar blivit fullkomligt galna i vära döttrars utklädesutsyrslar. Min fru hade en liknande period när hon var liten, men jobbar sedan flera år tillbaka som träslöjdslärare. Hon har inga men av barndomens rosa skimmer. Låt kidsen leka med vad de vill!

138, a.k.a. CRJ sa...

Jag bryr mig för att jag mår kräkilla över att min dotter från supertidig ålder får lära sig att det är önskvärt att vara ett viljelöst mähä, vars främsta uppgift i livet är att vara söt och vacker.

Plus att prinsessa = monarki = anti-demokrati = fuck off.

Metal Shrine sa...

Förstår inte riktigt hur hon blir ett viljelöst mähä pga det? Vill våra döttrar klä sig i svarta, blå, gröna, röda whatever färger så är det helt ok. Lägger ingen som helst värdering i prinsesskläderna och ska göra allt jag kan för att mina 2 döttrar ska bli självtänkande, kritiska och enastående tjejer. Tyvärr vet man ju inte vilken väg de väljer i livet. Din dotter kanske blir en bloggande stureplanstjej där livet bygger på det senaste läppstiftet. Who knows? Sedan kan jag hålla med om att kungahuset är en enda stor Samhallverksamhet.

138, a.k.a. CRJ sa...

Därför att en prinsessa per definition är ett viljelöst mähä som ska vara vacker och snällt vänta på att räddas av prinsen. Men om vi ska ta ner det till en greppbar verklighet:

Sockersöta vita och rosa prinsesskläder, som i 9 fall av 10 bärs av flickor, främjar inte lek och stoj. Det främjar inte att klättra i träd. Det främjar inte att sitta i sandlådan, att brottas, att busas, att leka kurragömma, att kivas, retas, palla äpplen, köra lådbil, sparka boll, sparka karate, kladda målarfärg.

Vad det främjar, och som uppmuntras av vuxna när de säger ”akta kläderna!”, är att sitta stilla och se söt ut.

Som.
Ett.
Jävla.
Våp.

Slitstarka actionkläder med Spindelmannen på, som i 7 fall av 10 bärs av killar, främjar all of the above

Metal Shrine sa...

Förvisso, men jag ser bara på mina egna döttrar och de gör en del av det där och har säkerligen gjort det iförd prinsessklänning också. Sedan har ju döttrarna sprungit omkring i dessa rosa kläder för att de tycker de är fina. Inte för att de tror att de är prinsessor. Dessutom är ju tiden de haft på sig dessa utstyrslar ytterst, ytterst kort. Vad ska man säga till dottern när hon önskar sig en vanlig fin klänning? Ska man totalneka hela tiden och ge dem blåställ? Själv säger jag "akta kläderna" för jag hatar fläckar och blir sjukt lack när fläckarna inte går bort, inte för att jag vill att de ska sitta still och vara söta.

martin sa...

Min snart två och ett halvt år gamla dotter är helt besatt av tre saker: 1. Klättra. Så högt det bara går (tänk katt-träd-brandkår). 2. Dansa. Till High on Fire, (old) D.R.I. och M.I.A. 3. Rosa. För att det är grisens färg. Jag vet inte, men jag tror inte att jag behöver oroa mig. Eller så är det precis det jag borde göra...

Anonym sa...

Men geeez, slappna av. Koncentrera dig på din dotters uppfostran i stället för på sånt som är helt jävla oviktigt att uppröras över.

138, a.k.a. CRJ sa...

Bäste anonym: Up yours. Mvh/CRJ.

Fredrik sa...

Bra tänkt. Bra skrivet. Metal! Per Ström måste stoppas.

Julius sa...

Du låter lite som en förälder som fått reda på att ens unge lyssnar på slayer och tror att denne kommer börja äta spädbarn på fritiden. Fast helt omvänt.

Jag antar att du ser din ultramaskulina stil med referenser till död, satan, ondska, krig, våld etc. etc. som helt okej, den är för dig ett sorts motstånd mot samhällets totala orimlighet. Att du associerar "prinsessan" med underkastelse och viljelöshet dvs. det totala genushaveriet i samhället förstår jag också. Dock tycker jag att man kan vrida och vända på den rollen också, den går att ladda på ett positivt sätt.

tack för en grym blogg! läser alltid med lika stort nöje.

Anonym sa...

"Tvingad" av samhället att bära prinsesskläder eller faktiskt bli tvingad att lyssna på Nifelheim av sin egen far? Jag vet vad jag tycker är värst.

http://www.youtube.com/watch?v=JdPKbXNTM5w

138, a.k.a. CRJ sa...

Även jag vet vad som jag tycker är värst: anonyma kommentarer från idioter.

Du kan säga vad du vill om Nifelheim, men de är knappast en symbol för överklass, anti-demokrati, nedärvda privilegier och rent allmänt skeva ideal gällande blodsarv.

Men go ahead, släng in en Mussolini-kostym till din unge när du ändå håller på.

I övrigt: hon lyssnar på det som spelas hemma.

138, a.k.a. CRJ sa...

Julius: Tack!

Sulla sa...

Om hon vill klä ut sig till prinsessan Leia då?

138, a.k.a. CRJ sa...

…du tänkte den där prinsessan som varenda man över 30 runkat till någon gång i sitt liv?

Tania. sa...

Jag hade ingen prinsesstid när jag var barn! jag lekte med bilar och spelade fotboll och visst lekte jag med barbiedockor, men det gjorde fan brorsan också!

Anonym sa...

Givetvis är en orkester vars tröjor pryds med texter så som "My boyfriend likes NIFELHEIM" samt "Raped by NIFELHEIM(barntröja)" betydligt enklare att acceptera än att bära en glittrig tiara och/eller en rosa klänning.

Död åt monarkin, leve misogyni och pedofili!

138, a.k.a. CRJ sa...

Givetvis är det så. Nifelheim är en rockorkester som spelar rockmusik. För att göra detta använder de en image som förmedlar att de är råa, brutala och obehagliga. Detta är hittepå, dvs inte på riktigt.

Monarkin, stereotypa könsroller och kvinnors underordning är dock alldeles, alldeles för mkt på riktigt sedan urminnes tider. Tyvärr.

För att summera så enkelt att du förstår: obehagliga saker som är på låtsas, är alltid att föredra framför en obehaglig verklighet. Precis som att jag hellre ser en film om krig, än är med i ett krig.

Sedan skulle jag (nästan) hellre dö än ta på min dotter en bandtröja. Hon är väl ingen posör, som du är.

Anonym sa...

Och enligt dig är då Nifelheim varken råa, brutala och obehagliga på riktigt.

Givetvis så kan ett barn förstå att dessa saker som orkestern ifråga förmedlar är ett, enligt dig, påhitt?

Borde inte barnet med ovanstående logik då begripa att en huvudbonad i form av en tiara inte per automatik gör denne till vare sig en del av hovet eller en viljelös bortgift rojalist i stundande prinsräddning?

138, a.k.a. CRJ sa...

Vad exakt är det som gör att min aversion mot prinsessideal gör dig så sur? Jag är genuint intresserad.

Nu skriver jag sista svaret till dig då jag tror att du förstår skillnaderna, men gör dig dummare än du är för att retas. Eller så, tja, är du dum och då gör inga ytterligare kommentarer ngn skillnad.

Visst är det svårt för ett barn att göra skillnad på verklighet och dikt. Så om jag satte min dotter framför en bildupptagning av säg… Eh, Ministrys gamla livevideo, så ja, det skulle nog vara skrämmande och omtumlande för henne. Och inte så bra för nattsömnen i framtiden.

Nu gör jag inte det. Ej heller sätter jag på mitt barn kläder där det står ”raped by”-whoever. Det jag gör är att jag spelar samma musik som jag alltid lyssnar på medan min dotter är i samma rum.

Jag har svårt att se hur en 2-åring skulle tolka ut det du gör ur ett par gitarriff, hetsiga trummor och grissång.

Prinsessidealen är dock exakt de ideal som gäller för kvinnor ute i samhället, om än uppskruvade och förstärkta till max. Så därför ser jag det som en större fara för hennes framtida utveckling än en bunt snart 40-åriga män med för mycket nitar och för lite hår, som låtsas dyrka satan.

Obs: för er som inte kan läsa så bra så har jag aldrig sagt att jag ska FÖRBJUDA henne att ha en prinsessperiod. Förbud är risky business, hur mkt jag än skulle vilja göra det.

Dock blir jag trött på människor som ser prinsessperioden som HELT OUNDVIKLIG DÅ DET BARA ÄR INPROGRAMMERAT I KVINNORS DNA ATT DET SKA VA SÅ JUH BA.

Hon kommer tids nog att tvingas in i en rosaskimrande och begränsande könsmall ändå. Enda jag kan göra är att så länge som möjligt styra henne bort från mallen.

Sulla sa...

Asså, av oss två så är det ju du som är över 30 så den där frågan får du besvara själv då jag inte riktigt känner att jag kan relatera till den. Alls. Nej, min poäng var snarare att prinsessan Leia (med den lilla brasklappen att det var länge sedan jag såg filmerna) är relativt tuff och onäpen ändå. Kanske inte jämfört med Darth Vader, men jämfört med Törnrosa/Rapunzel.

P.S. Har inte prick varje kvinna som varit med i filmer blivit onanerad till av en ofantlig mängd män?

Clive sa...

en av de bättre dagarna på jobbet var när en 5 årig grabb kom in i prinsessklänning, och en annan när 2 smågrabbar prompt skulle ha den lila pyjamasen med disneyprinsessor på. Jag blir glad av att se föräldrar som låter sina barn tänka fritt utanför könsrollerna.

Per sa...

Bravo!

Och hur får ungar reda på att det finns sådana inavlade skitsaker som princessor? Läser de bara sagor från forntiden för ungarna?

Sulla
Julia Cæsar?

Och varför finns inte Hoist a few:Princess of ugliness på youtube?

Anonym sa...

138:an har tagit på sig foliehatten

Anonym sa...

+1 /Kalasj