söndag 11 oktober 2009

”Strike/Boycott/Stressful mind/Fucked up life/I know the end can be suicide/Suicide/Suicide”

Dagens juridikfråga kopplad till de drygt 60 kommentarer som tsunamidrabbat mitt inägg om Pub Anchor: Räknas uppmaningar till bojott av ett kommersiellt etablissemang som förtal, och är det straffbart? Någon advokat som kan svara? Karolina Lassbo, lever du?

Jag är genuint intresserad.

6 kommentarer:

Håkan sa...

I Sverige kan du bara förtala människor, inte näringsidkare/juridiska personer. I vissa andra länder, t.ex. USA, är det annorlunda (aktuellt nu i "Bananas"-debatten bl.a.). Men så länge man "förtalar" svenska företag är det inte brottsligt. Tror inte att ett företag kan stämma och kräva skadestånd heller eftersom det krävs brott som grund för ren förmögenhetsskada (till skillnad från sakskada och personskada då det räcker med vårdslöshet).

Per B sa...

Från lagboken. Min tolkning: Det går bara att bli anmäld för förtal om det handlar om en person.

5 kap. Om ärekränkning

1 §
Den som utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller eljest lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning, dömes för förtal till böter.

Var han skyldig att uttala sig eller var det eljest med hänsyn till omständigheterna försvarligt att lämna uppgift i saken, och visar han att uppgiften var sann eller att han hade skälig grund för den, skall ej dömas till ansvar.

2 §
Är brott som i 1 § sägs att anse som grovt, skall för grovt förtal dömas till böter eller fängelse i högst två år.

Vid bedömande huruvida brottet är grovt skall särskilt beaktas, om uppgiften genom sitt innehåll eller den omfattning i vilken den blivit spridd eller eljest var ägnad att medföra allvarlig skada.

3 §
Den som smädar annan genom kränkande tillmäle eller beskyllning eller genom annat skymfligt beteende mot honom, dömes, om gärningen ej är belagd med straff enligt 1 eller 2 §, för förolämpning till böter.

Är brottet grovt, dömes till böter eller fängelse i högst sex månader.

4 §
Förtal av avliden skall medföra ansvar enligt 1 eller 2 §, om gärningen är sårande för de efterlevande eller den eljest, med beaktande av den tid som förflutit sedan den avlidne var i livet samt omständigheterna i övrigt, kan anses kränka den frid, som bör tillkomma den avlidne.

5 §
Brott som avses i 1-3 §§ får inte åtalas av annan än målsägande. Om brottet riktar sig mot någon som är under arton år eller om i annat fall målsäganden anger brottet till åtal, får åklagaren väcka åtal om detta av särskilda skäl anses påkallat från allmän synpunkt och åtalet avser

1. förtal och grovt förtal,
2. förolämpning mot någon i eller för hans eller hennes myndighetsutövning,
3. förolämpning mot någon med anspelning på hans eller hennes ras, hudfärg, nationella eller etniska ursprung eller trosbekännelse, eller
4. förolämpning mot någon med anspelning på hans eller hennes sexuella läggning.

Har förtal riktats mot avliden, får åtal väckas av den avlidnes efterlevande make, bröstarvinge, förälder eller syskon samt, om åtal av särskilda skäl anses påkallat från allmän synpunkt, av åklagare.

Innebär brott som avses i 1-3 §§, att någon genom att förgripa sig på en främmande makts statsöverhuvud som vistas i Sverige eller på en främmande makts representant i Sverige har kränkt den främmande makten, får brottet åtalas av åklagare utan hinder av vad som föreskrivs i första stycket. Åtal får dock inte ske utan förordnande av regeringen eller den regeringen har bemyndigat därtill. Lag (2008:569).

. sa...

Ja men då så. Vilket uteställe/företag ska shitlistas härnäst? Bredbandsbolaget? De står högst på min lista.

Gran sa...

Willys (ja, den vidriga lågpriskedjan) ska baktalas.

Unknown sa...

Reklambyrån som ligger bakom tv-kampanjerna för Activia yoghurt. HELVETE vad jag hatar konsument-som-ger-goda-råd-till-annan-konsument-som-blir-tacksam-konceptet. Dö!

Jonathan sa...

Förtal är ett brott som har med tryckfrihetsförordningen att göra. För att kunna hänvisa till den krävs det att du har en ansvarig utgivare för bloggen.
Om du inte har en ansvarig utgivare är det tal om en förolämpning, inte förtal.

Plus att man inte kan förtala juridiska personer, bara privata.