fredag 14 november 2008

Den obekväma listan #2: den ultimata dåren


#2: Guns N’ Roses med ”One in a million” från ”G N’ R Lies” (1988)
Jag har varit alldeles för slapp. Tiden susar iväg, och när jag inte lyckas hålla samma ambitionsnivå som I Förbund Med Omoralen blir det lätt att jag kapsejsar och sprutar ur mig inlägg om annat. Men nu, med ”Chinese Democracy” alldeles runt knuten, är det dags att damma av #2 på min lista över de mest politiskt obekväma låtarna i samlingen. En del tycker att förmodligen att det är enkelt att plocka fram den här gamla hatjuveln från 80-talet. Guns N’ Roses – mer mainstream än så blir det inte. Och det är där tjusningen ligger.
Visst, jag hade kunnat plocka fram någon stentrist Rupture-sjua som fyra personer i hela Sverige bryr sig om. Men ”One in a million” spelas dagligen, förmodligen just i denna sekund, i tusentals svenska folkhem. Det är låten jag själv sätter på 4 på morgonen på en efterfest och spelar 4 gånger på raken. Varför? För att den är så ofattbart brutalt jävla stenhård i all sin diaboliska, akustiska enkelhet. Den innehåller vissling, gaturealism, hat svart som tjära och begynnelsen av en galenskap som skulle få Charles Manson att rodna. Världens farligaste band där och då? Utan tvekan.
”G N’ R Lies” har sålt 12 000 000 exemplar över hela världen. Guns N’ Roses som band har totalt sålt över 100 000 000 skivor. Betänk det när ni insuper dessa textrader:

”Police and niggers/That’s right/Get out of my way/Don’t need to buy none of your goldchains today”.

Bara lite snuthets och N-ordet, inte å farligt. Det kan jag leva med. Sedan inleder W. Axl Rose vers två med:

”Immigrants and faggots/They make no sense to me/They come to our country/And think they'll do as they please/Like start some mini Iran/Or spread some fucking disease/They talk so many goddamn ways/It’s all greek to me”.

Detta är inte någon marginaliserad vit makt-grupp. Detta är inte Shining-Niklas som väser ”förbannade jävla hora” och "jag måste mörda dig" om sin egen mor. Det är inte ens S.O.D. och deras ”Speak english or die”. Detta är världens just då utan tvekan absolut största akt som släpper en hatlåt mot bögar, invandrare och svarta. Och, här är godbiten, Guns N’ Roses fortsatte att ha en enorm karriär även efter. Visst, lite kontroverser blev det. Men det klarade gruppen av genom att skuffa fram blattealibit Slash att göra press. Han förklarade att texten skildrar hur bonnläppen Axl anländer till syndens näste Los Angeles och chockas – chockas! – över Sodom och Gomorra-stämningen i staden. Jag flyttade från Umeå till Stockholm men började inte hata minoriteter för det.
Detta skulle aldrig lira idag.
Scenario 2008: Sångaren i Coldplay kommer till replokalen och säger ”Cherrio lads. Listen, I really hate ’em Pakis and fucking faggots. Let’s make a song against that, shall we?”. Gitarristen svarar ”jolly good, I’ll go put the kettle on!”. Nej, det skulle aldrig släppas. Och om det gjorde det, så skulle Coldplay aldrig mer få plugga in sina förstärkare någonstans i hela den fria västvärlden.

Jag säger det igen: 80-talet, laglöst land.

Kuriosa: i många år, och då menar jag mååånga år, gick jag omkring med ett tidningsurklipp i plånboken. Jag laminerade det till och med. Det var ur en Expressenkrönika av Mats Olsson från slutet av 80-talet. Han hade varit på en presskonferens med Julio Iglesias. En reporter hade ställt sig upp och frågat:
”Mr. Iglesisa, Slash har sagt att du har knullat mer brudar och ställt till med mer jävulskap än Guns N’ Roses någonsin kommer att göra. Vill du kommentera?”
Det ville inte Mr. Iglesias. True story.

2: Den politiskt inkorrekta listan

7 kommentarer:

Anonym sa...

Att kalla låten för en hatlåt mot bögar, invandrare och svarta är väl ändå en ganska grov vinkling?

Axl är givetvis själva urdefinitionen av ett ruttet ägg, men du gör det VÄLDIGT enkelt för dig om du tolkar texten (endast) på det viset. Bifogar hela texten för de läsare som kanske inte känner till den. Störde mig på sopan Danko Jones (i vanlig ordning) kassa krönika som behandlade samma ämne, men orkar fan inte skriva close-up och gnälla så jag tar ut det över dig istället, he he.
Du har självklart rätt i att 80-talet var annorlunda, men att jämföra en vettig, medveten 26(?)-åring, grovt involverad i hardcorescenen, flytta från Umeå till Sthlm i lilla Sverige, med en incestuppfuckad skvatt galen tonåring som flyttar från Usa´s superkristet bonniga midwestern till 80-talets Los Angeles känns ju inte helt relevant. Dessutom har du ju ådragit dig klara högertendenser de senaste åren, hrm..
Grym låt hursomhelst, lätt topp 5 med Guns.

"Guess I needed
Sometime to get away
I needed some peace of mind
Some peace of mind that'll stay
So I thumbed it
Down to sixth and L.A.
Maybe your greyhound
Could be my way
Police and niggers
That's right
Get out of my way
Don't need to buy none of your
Goldchains today
I don't need no bracelets
Clamped in front of my back
Just need my ticket till then
Won't you cut me some slack


Chorus:


You're one in a million
Yeah, that's what you are
You're one in a million, babe
You are a shooting star
Maybe someday we'll see you
Before you make us cry
You know we tried to reach you
But you were much to high
Much to high
Much to high
Much to high


Immigrants and faggots
They make no sense to me
They come to our country
And think they'll do as they please
Like start some mini Iran
Or spread some fucking disease
They talk so many goddamn ways
It's all greek to me
Well some say I'm lazy
And others say that's just me
Some say I'm crazy
I guess I'll always be
But it's been such a long time
Since I knew right from wrong
It's all the means to an end, I,
I keep on movin' along


Chorus


Radicals and racists
Don't point your finger at me
I'm a small town white boy
Just tryin' to make ends meet
Don't need your religion
Don't watch that much TV
Just makin' my livin', baby,
Well that's enough for me"

The Fat Controller sa...

Jag känner en naprapat som behandlade Axl Rose när han var i Stockholm senast.

. sa...

Var det Glajan?

The Fat Controller sa...

Han är göteborgare - men jag tror inte han går under namnet Glajan under några omständigheter. Vill du ha hans nummer?

Per sa...

Det finns överskattade skivor sen så finns det alla utom två av Guns plattor, Appetite... och Spaghetti... är undantagen.

Men du gjorde dig enkelt för dig, eftersom vi är få som avfärdar Lies som en kass platta. Så nu kommer en massa folk att störa sig och det är ju iofs bra.
Hoppas du grävt upp smuts med Smiths/Morrissey eller Fugazi till första platsen, då de och framför allt deras fans förtjänar det.
Och om du placerar nån countryartist som etta blir jag grymt besviken, det är alldeles för lättköpt.

. sa...

Sluta dissa Fugazi. Helt oförtjänat. Smiths/Morrissey får ni klanka ner på precis hur mycket ni vill.

Daniel Josefsson sa...

Kom igen nu med förstaplaceringen Euler!