tisdag 11 november 2008

Idag firar vi…


…två saker:
Min äldste vän Fredrik Jonsson fyller 31 år.
Det är exakt på dagen 13 år sedan jag slutade äta kött.
Grattis till oss båda! De två är inte egentligen sammankopplade, och ändå är de det. Det är även exakt 13 år sedan jag såg Final Exit göra en epokdefinierande konsert i köket i Jonas Roséns studentkorridor. Men det är ändå en underordnad historia jämfört med mig och Fredrik.

På bilden ovan syns Janne Widmark, numera känd från IMDB, till vänster, och Fredrik, hängandes till höger. Lång bakom, mitt emellan dem, står jag i en fontän. Jag har på mig en Cypress Hill-mössa. Jag vet inte riktigt hur det gick till. Bilden är tagen av Jenny Johansson 1994. Egentligen letade jag efter ett helt annat foto men gick bet. Originalplanen var ett modeinlägg om hur jag gått full cirkel och ser likadan ut nu som jag gjorde då. Bilden som existerar i mitt huvud är också från 1994 och föreställer mig, Janne och Fredrik på Umeås flygplats, på väg på en klassresa till London. Jag ser exakt likadan ut då, vid 16 år, som nu vid 31 år. Ja, bortsett från att jag hade långt hår, glasögon och midjeväska. I övrigt är det liknande skinnjacka, Poison Idea-munkjacka och kängor som fortfarande gäller. Fan att jag inte hittar den bilden.

Londonresan med klass Mp2 innebar ett par livsavgörande inslag. Jag och Fredrik rökte marijuana för första gången någonsin, i kön till en Bad Religion-konsert på Astoria. Fredrik fixade en ring ögonbrynet, men jag skulle självklart vara värst av alla klasskamrater som piercade sig, vilket var en imponerande majoritet. Kom ihåg att det här var 1994, och enda sättet för umebor att ens ta hål i näsan var att åka till Skellefteå där tanterna på Indiska sköt hål med pistol. Hur som helst: jag tog hål bröstvårtan, något som ledde till en väldigt kylig stämning i familjen Jonsson när jag kom hem. Fredriks ring växte ur efter ett tag, medan jag efter ett par månader fick en inflammation i hjärtmuskeln och var mycket, mycket nära att dö på riktigt. Alltså, verkligen på riktigt. Piercings: sjukt töntigt.

Hur som helst: stort grattis Fredrik.

6 kommentarer:

Anonym sa...

lirar tom terror i nått band nuförtiden?

Janne Widmark sa...

Holy shit...

Herral de Santina sa...

Jan Widmark, du googlar uppenbarligen inte dig själv särskilt ofta.

Janne Widmark sa...

Nä, det var så dags...

Janne Widmark sa...

Förresten... Hittade du nånsin bilden du letade efter?

Herral de Santina sa...

Tyvärr inte. Den finns i min ägo, men förmodligen upp i Umeå i morsans källare.