onsdag 7 oktober 2009

Dagens fråga: Felcitat eller fel IQ?


The gathering of the mollusks.

Jag har intervjuat människor i journalistikens tjänst i 14 år – Shield var först, Shrinebuilder senast. Jag vet att saker kan bli fel. Som den gången jag påstod att en Entombed-platta innehåller syntar (orimligt) när det i själva verket är keyboards (rimligt), vilket Peter Stjärnvind syrligt påpekade i ett email till redaktionen. Och ja, ibland citeras folk fel. Dock vill jag att det förs till protokollet att i 9 fall av 10 då någon vill ändra sina citat, beror det på att personen inser att deras uttalanden inte framstår som så klyftiga när de väl hamnar i tryck.
Sådant händer, ingen är perfekt.

Men när jag läser artiklar som den ovan undrar jag alltid: Felcitat eller dumhet? Har Jackie Ferm, dotter till Lars-Inge Svartenbrandt, verkligen sagt dessa orimliga saker, eller vill reportern AnnaClara Lindahl få Jackie att framstå som ett större spån än vad hon är? Dottern försöker att bygga en kändiskarriär på att hennes far är Sveriges mest kända – och misslyckade – yrkesbrottsling.
Fair enough, må bäste mollusk vinna. Men:

”Jag är inte helt IQ-befriad; jag har bott med psykiskt sjuka tjejer när jag växte upp – då lär man sig mycket!”

Eh. Ursäkta Jackie, vad sa du? Jo:

”Min historia är jättesorglig. Jag vill hjälpa folk genom att berätta. Men jag vill att min pappa ska vara stolt över mig. Oavsett vad ens föräldrar gör är de alltid ens föräldrar, och jag kommer alltid att vara pappas flicka!”

Eh. Jackie, darling, du har sparkstartat din karriär genom att vika ut dig i Slitz för att du vill ”hämnas på pappa”. Och nu ska du vara med i ”Paradise hotel”, dokusåpavärldens rännstensslickare som får till och med Sodom och Gomorra att vända bort blicken.
Och du vill ”hjälpa folk”? Därför att:

”Jag älskar att provocera!”

Så. Är hon så här häääärligt förbannat-bra-tv-blåst, eller är hon felciterad? Vad säger du, AnnaClara Lindahl:

”Och precis som sin ökände far bryr sig Jackie inte så mycket om vad folk tänker och tycker, och oroas inte alls över vad som kan hända framför kameran.”

Förmodligen. Dokusåpamentaliteten made Lars-Inge ”Svarten” Svartenbrandt do it. Han ba, är alltid sig själv 150%, fattaru, säger alltid vad han tycker, provocerar lite här, provocerar lite där, tut-tut, raka rör all the time baby, alltid ärlig, är bara sig själv, rakt igenom, skiter väl i vad svennebanan tycker, pang pang snutsvin, så härligt att röra om lite i lagomgrytan. Jo, det var helt klart det tänket som fick honom att viga sitt liv åt medioker brottslighet, vilket hittills gett honom mer än 40 år på kåken. Hmmm… Nu när jag tänker på det, låter det onekligen som förbannat bra tv. TV3, vad sägs?

2 kommentarer:

Leo sa...

Frågan är väl ffa varför du läser den där blaskan?

Herral de Santina sa...

Jag konsumerar all media, hög som låg.