onsdag 14 april 2010

Darkness descends: ”You started with nothing/But you ended up with less”

Ensam häst.

Kulturelit ner i rännstenenen, FTW!
Ragnar Persson – för oss med näsan djupt nere i underjorden mest känd för designer åt den här morbida duon– har släppt en bok.
I processen har han stulit titeln från en av historiens bästa skivor. Helt korrekt. Ingen skam, stäm om ni kan.

Kollegan Jenny Tunedal har skrivit om det här på kultursidorna i dagens Aftonbladet. Kudos. Jag publicerar med tillstånd från alla rimliga instanser. Varsågod.

Rosa drömmar och svart rock
Ragnar Persson tecknar hästar, flickor, fåglar, blommor i en bildvärld någonstans mellan Jockum Nordström och John Bauer. Det är ekvilibristisk flickrumsromantik med inslag av ond, bråd rock som Black Sabbath och Slayer.

”Feel the darkness” heter en bok med hans bilder som nu kommer ut på Dokument press och här finns det där särskilda mörkret i tonårsögons bottenlösa tjärnar – djupt känt, men också så snyggt att en hel modeindustri om och om igen slår mynt av det. i en av bokens inledande, korta texter skriver New York-skribenten med mera Amy Kellner att hon föreställer sig Perssons nordiska värld som ett sterilt ödeland fullt med otroligt coola, moderiktiga människor utan neuroser.

Jag kan förstå det, samtidigt som jag önskar mig en annan blick, som kunde ta sig under bildernas coola yta, se bortom vad som skulle kunna vara tryck på tygväskor från Cheap Monday. ”Känna mörkret”, helt enkelt. Jag har den inte riktigt i mig. Ändå njuter jag.
Jenny Tunedal


”Så vaddå/Ingen fattar/Jag visar fittan för ett sexpack folköl/Jag är rules plus ett mongo/Med en look som alla andra ratar/Snygg – en sann mästares drag/Söt – kanske sötast idag”

Inga kommentarer: