fredag 9 april 2010

"The void in your face/Is oh so obvious”



Sorteras under saker som bara kan flyga i vita Sverige.
Dr Bombay skapades och slog igenom på 90-talet. Det är rimligt. Vårt land satt fortfarande och roterade runt nationalistaset Bert Karlssons Ultima Thule-stinna ståkuk med vårt kollektiva, uttänjda anus.

Att Dr Bombay nu kommer tillbaka än en gång, på 10-talet, är dock beyond orimligt. Har vi redan glömt?

Om detta må ni berätta, ja sanna mina ord.

Här är han, trots allt, över en helsida i City, den gode doktorn. Eurotechnoversionen av gamla tiders minstrelföreställningar beskrivs som ”våldsamt överdrivna stereotyper av olika kulturer”. Roooligt!

Ungefär som det där tv-programmet där en svensk skådespelerska knep ihop ögonen, körde två sockerbitar innanför överläppen och låtsades vara japan för att blåsa vikingakändisar som E-type. Det var inte alls länge sedan. Lite lättsamma rasistiska stereotyper, bara så där på skoj och slentrian. Hur var det nu – kan jag få en liten koloni i Afrika eller?

Numera heter Dr Bombay oftast Carlito och bär sombrero. Varför? För att mexikanerna är ”så jävla roliga när de pratar med amerikansk-mexikansk dialekt. Och alla tycker det är roligt med den mexikanska kulturen, hattar och grejer. De är ett festfolk. De festar med glädje i stället för att deka ner sig”.

En insiktsfullt beskrivning av Mexiko – landet, folket, kulturen. Lika insiktsfullt och trovärdigt som när Reader’s Digest nyss slog fast att ”Kokainet flödar i Europa – utom i Sverige. Rimligt Digest.

Bonusfakta: För några år sedan spelade jag med en musiker med skotskt påbrå. Han berättade att hans far var mäkta upprörd över Dr McDoo. Han rasade även mot Nettos logga då den insinuerade att skottar är snåla.

I övrigt: När ska jag finna storheten som mänskligheten avnjuter i Masshysteri? Säg bara nej till det Håkan Hellströmska uttrycket.

4 kommentarer:

Dansneger sa...

Jag håller inte med dig lite stereotyp etnisk musik är bara bra. Tänk om vi kunde få se t ex lite rap-parodi med en riktigt töntig "niggah".... okej, vi ju Ken, du har rätt det är inte roligt i längden.

Den Beforskade sa...

Inte för att kritisera men är inte tidsuppfattningen aningen skev? Thules storhetsperiod tar väl slut där kring -93/94?

Bombay måste vara runt 1998?

Herral de Santina sa...

Visst är det så. Jag vill ändå hävda att vi fortfarande vadade i svallvågorna efter deras + ND:s framfart. Om jag bara visste när den första ”Varför får man inte säga negerboll när man får säga vitlök”-tröjan trycktes skulle jag kunna göra en tidslinje. Bert, Lasermannen, Thule, Bombay, Therion, jappehån i svensk tv, Bombay igen, SD i riksdagen.

J sa...

Det är garagegubbstänket som gör att du inte gillar Masshysteri. De tunnhåriga gubbarna som rent konsekvent som en helig gral anser att Ebba Grön och The Clash är det värsta i världshistorien som någon fått för sig att kalla punk. (Jag vill inte jämföra Masshysteri med dessa band men jag antar blatant att du förstår precis vad jag menar)

Hur känns det, gamla sura garagegubbe no.138? Dags att börja köpa dyra soulsinglar och grina över Black Lips? Dags att börja spy galla över Denimzine men samtidigt hemligt vara enormt svarsjuk över alla unga snygga rock&punktjejer denimzinefolket&banden träffar? Dags att lägga ner bloggen och bara hänga på savageforumet och konsekvent tycka att bloggar är det pinsammaste som finns?

Sen är ett tips att se dom live. Släpat dig till Slussen förra helgen tex. För säga vad man vill om Umeås kläutsigpåscen-trend som varit populärt bland dom där männen. Men Masshysteri 2010 är faktiskt så tidslöst snyggt att man inte kan göra annat än imponeras. Sen tyvärr får man stå ut med fulla streetpunksnubbar som mellan varje låt skriker gittaristen såjävlasnyygg! öhhhhh!

Sen att det är pepp och tajt och välspelat gör inte saken sämre. Och att Sara spelar snyggare bas än någon basist jag känner till i Sverige. Och fina dudes&dudettes

Kom ner från punkpidestalen. Masshysteri är mer på riktigt och relevant 2010 än något annat umeband. Umeå är inte L.A 1984. Inga polisbilar brinner.