tisdag 5 maj 2009

Merchregler: lektion 138

Alla som följer I Just Can’t Hate Enough längre än 2 sekunder vet att jag är ett stort fan av de extrema subkulturernas viktigaste fundament: pins, patches, t-shirts – merch, kort och gott. Jag är ingen patchtaliban som Goth-Henrik (handen på hjärtat, vem är det egentligen?) men vissa regler måste ändå följas.
Den absolut viktigaste är den som bryts på varenda större hårdrockskonsert jag någonsin besökt:

1. Köper du en tröja på spelningen, ta inte på den på en gång. Spar det tills du kommer hem. Sug på karamellen. Denna gyllene lag är dock, som bekant, helt bortkastad på till exempel Metallica i Globen. Pärlor för svin.

Sedan har du den näst viktigaste regeln:
2. Bär inget med ett band du inte hört, eller hört men tycker är kasst. Du måste inte äga hela diskografin – vem har inte fylleköpt en ful och oläslig crusttröja efter ett extatiskt gig mitt i natten på en squat i Östeuropa? – men du ska i alla fall ha hört musiken ifråga.

Själv? Jag bryter aldrig mot 1:an men har 3 st bokförda överträdelser gällande 2:an. Korten på bordet – här är de.


Dagens posöroutfit #1.
En officiell Mörk Gryning-promocollegetröja som jag fått gratis av en bekant. Jag använder den för att jag tycker den sitter bra, om än snudd på för tajt. Och en collegetröja är alltid en collegetröja. Mörk Gryning? Det är Matt Heafys bästa black metal-band. Nog sagt.


Dagens posöroutfit #2.
Nyast i kollektionen av posörgods. Ett impulsivt spontaninköp utan eftertanke på internet, och två sekunder senare är jag stolt ägare av en t-shirt med det japanska psykedeliska 70-talsbandet Speed, Glue & Shinki, som jag aldrig hört. En dödskalle som röker, ordet ”speed”, en kvinna i klänning som viftar med en spruta – hur kan jag inte vilja äga den? Om jag hört bandet sedan dess? Ja. Sådär, alltså.


Dagens posöroutfit #3.
Äldst i samlingen lagbrytande merch. Köpt på turné i Japan 2002. Vår turnéledare förklarade att det var en t-shirt med The Stalin. Eftersom jag älskar The Stalin (gruppen, inte dikatorn) så köpte jag diiirekt. Sedan förstod jag att han menade att det var ”ett band typ som The Stalin, ungefär”. Vad det egentligen är för t-shirt har jag till dags dato fortfarande inte en aning om.

Soundtrack: State of Fear ”The tables will turn…” lp.

24 kommentarer:

Johan sa...

Själv skulle jag som tillägg till regel nummer ett säga: ha inte tröjan på dig dagen efter spelningen. Det gäller visserligen alla spelningar, men särskilt om du varit på den typ av spelning som halva stan verkar ha varit på (att döma av brott mot ovan nämnda regel).

Dadde sa...

Skulle inte vilja kalla det regler, utan snarare folkvett?

Axelssonskans Daniel sa...

Måste hålla med om att regel nummer ett är viktig. Kommer dock ihåg att jag själv bröt mot den regeln en gång i tiden.

När Ramones spelade i Stockholm 1991 tog jag på mig den inköpta t-shirten över (!) min vinröda Levis-skjorta. Coolt.

Motörhuv sa...

Att bryta mot 1 är ok om man inte har nån väska/påse att bära merchen i. Förvisso ett moment 22, då det är en synd att köpa merch utan att ha en väska/påse att bära merchen i.

Juan med träbenet sa...

Är det inte även smått förbjudet att ha sitt eget bands tshirt på sig på fotosessioner med samma band? Ok om man åker och köper mjölk med den egna bandtröjan men när det planeras plåtning så kan man väl välja nån annan tisha?

Herral de Santina sa...

Juan: Satan. Jag glömde den absoluuut viktigaste regeln. Snyggt plockat. Egna t-shirts = no-no as fuck.

Modde sa...

men hur e det om man spelar i ett band och man spelar på en festival och man delar merchbord med ett annat band som man verkligen gillar. Får man inte då köpa en tröja av dem och sen ha på sig den när man spelar?

i sånt fall har jag syndat...

Herral de Santina sa...

en gråzon. ha sina polares tröjor på scen är ändå rätt ok, även om de spelar, för att göra lite promotion.

Petri sa...

Regel nr. 1 även kallat att vara that guy... Motörhuv: Har du ingen väska, stoppa skiten i fickan.

Motörhuv sa...

Petri:
Stoppa en t-shirt "i fickan"? Tyvärr, mina gamla Psycho Cowboy-baggys är kasserade för länge sen.

Anal Elf Kid sa...

Ok, jag har brutit mot regel 1 när jag var yngre, men även två gånger på senare år, då efter att ha blivit så jävla nedsvettad under spelningen att jag var tvungen att köpa en ny t-shirt för att ha på mig på vägen hem. Vidrigt eftersom det oftast är andras svett dessutom.

Men, jag har en fråga.

Är det verkligen ok att ha på sig en t-shirt med samma band som man ska gå och se? Exempelvis en Judas Priest Maiden t-shirt när man ska gå på Judas Priest. Jag misstänker att det är ok om det är en gammal vintage t-shirt som man SJÄLV har köpt back in the days, men i övrigt måste det väl vara en fet no-no?

Det är väl INTE acceptabelt att ha en St Anger tisha på sig när man går på Metallica under Death Magnetic turnén? (det borde det iofs aldrig vara, men ni fattar) Medans en sliten Masters of Puppets dito är ok?

Och hur många plattors glapp måste det då vara? Eller varierar det från band till band?

Herral de Santina sa...

Personligen tycker jag inte det är ok att ha på sig en tröja med bandet man ska se.

Parne sa...

Lemmy har visat upp sig tusentals gånger i Motörheadtisha. Då måste det vara okej att visa sig i sitt eget bands tröja. Inte för att jag skulle göra det på en plåtning. Men det måste vara okej. Det är fan Lemmy som bestämmer.

Anal Elf Kid>> Det där är fan intressant...Hur många plattor det måste gå innan man får ha tröjan på sig...På ett sätt är det ju jävligt okej att ha på sig Dance of death tisha för att visa att man är jävligt hardcore maiden. Då får man ta att man ser ut som en nybörjare som bara har hört Run to the hills på Bandit. Men det kanske man skiter i om man är så tuff.

Det beror ju lite på vilket band man pratar om. Pratar vi Slayer eller Testament t ex, så måste väl alla plagg vara okej? Judas blir lätt lite töntigare än Possessed.

Anal Elf Kid sa...

Framför allt känns det väl jävligt töntigt.

-Ja, vi FATTAR att ni gillar In Flames, ni har ju uppbarligen köpt biljett för att komma in på spelningen?

Absolut konstigast är dock de (killar) som köper festival t-shirts som gör reklam för den festival som de befinner sig på och sen stolt bär den hela helgen.

-Ja, vi FATTAR att ni är på den här festivalen, faktiskt. Det är vi andra också.

Slusk sa...

Anal Elf Kid:
Festivaltröjor är lite samma som problem som du beskrev med st.anger vs master of puppets, hur många festivaler måste passera innan det är okej att springa runt med en festivaltröja på samma festival? och om det var en äckligt regnig festival, kortas karantäntiden då? ujuj, livet är jobbigt när man inte kan sånt här.

Susmonki sa...

om du någonsin varit på festival så borde du veta att _rena_ kläder är guld värt på en sådan, då det är grymt jobbigt att ha med sig mycket packning. därför duger det gott att ha på sig de kläder som köps in.
festivallivet lyder alltså under helt andra regler än dessa som verkar vara påkomna för en helt vanlig spelning!
roskilde '04: en kille sitter med blåfrusna öron under ett partytält i en gyttjepöl mitt i natten och rådissar en i mitt kompisgäng för att han har på sig en nyinköpt (snygg!) festivalmössa. hahaha. än idag önskar jag att hans öron hade trillat av av köld.

Anal Elf Kid sa...

@susmonki:

Vi pratar inte om "billigaste t-shirten man kan hitta efter tre dagars svinande", vi pratar om killar som direkt när de kommer till festivalen springer till merchståndet, köper festivalens officiella t-shirt, tar på sig den på plats och stoppar ner i jeansen och drar åt bältet.

As seen on Sweden Rock, Metaltown, Gate of Metal samt naturligtvis konserter med band som Kamelot, Evergrey och Helloween.

Hmmmmmm, jag anar förresten ett samband...

Otto sa...

Finns det ett band som heter Kamelot?

Anal Elf Kid sa...

@Otto: Ja, självklart.
http://www.myspace.com/kamelot

Norskt-Amerikanskt. Extremt Photoshoppade omslag med många lensflares. Pampigt och fantasityllt. En armé av oskuldsfulla (i dess mest bokstavliga tolkning) fans som alla jobbar inom IT-branschen, har nedstoppad t-shirt (köpt på plats eller på förra spelningen), brunt bälte och spelar MMORPGS och/eller brädspel.

For real.

Affe sa...

Suicidal Tendencies har ju typ alla i bandet på sig sina egna tröjor. Det tycker jag fan är helt okej, dom är boss, dom bestämmer.

Ratboy sa...

Jävla tjat om att ha på sig en ful t-shört eller inte... Men hur är det med patchar på nitvästen om man är spelning med samma band som backpatchen?? Crowd surfa eller dö!

Per sa...

Jag börjar känna att jag borde återgå till min bojkott av bandtröjor, som jag hade tills jag var typ 25. Men å andra sidan så kan man ju föregå med gott exempel och bara ha snygga tröjor som ingen annan har. Jag har aldrig brutit emot några av de regler ni föreslår. Elitism och självgodhet känns bra ibland. Jag tror att regel 1 kommer att brytas mer i framtiden. Nu när inga korkade tonåriga grabbar gör lumpen så finns behovet av att gå i grupp i likadana kläder kvar och numera utan befäl som bankar i dem lite social kompetens(dvs håll käften och går som du blir tillsagd tills du befodrats).

henry fiat sa...

hur är det om man lirar i flera band och har på sig en tröja från ett annat band än just det man spelar med?

Herral de Santina sa...

jag tror du kan svaret på det själv…

INTE ok.

jag har aldrig aldrig mina egna bands t-tröjor i ngt sammanhang. eller, jag har varje design en enda gång, sedan stuvar jag undan dem till barnbarnen. eller fan, jag har dem inte ens en enda gång numera.

egna band-regler:
t-shirt: helvete NEJ.
pins: ok.
patch: ok, men inte fler än en.
målat på skinnpajen: ok!
munkjacka: gråzon.
shorts: gör ngn ens shorts längre?
patch: