fredag 3 juni 2011

År Noll: ”When they find some light/They set a trap there and invite game””I den lilla världen – det vill säga den utanför språket – arbetas det idogt med att tömma Sverige på betydelse. Tronen och altaret står under häftig attack. Monarkin undergrävs av ett konsortium bestående av svenska näringslivstoppar och restjugoslavisk maffia. Kyrkan attackeras av föreningen Humanisterna, som vill ta bort det religiösa från skolavslutningen”.

”Varför är det så viktigt att tömma Sverige på betydelse? Varför i vetenskapens och rättvisans namn tvätta bort allting irrationellt och halvpinsamt som för den skull kan vara vackert och rörande.”

Det kan vara så att jag grusat omdömet en smula. Jag har trots allt tillbringat de senaste två dagarna tillsammans med Alec Empire i en nittiotalistisk tidsmaskin.

Men jag har inga som helst problem med att slänga ut barnet med badvattnet, så länge som flodvågen rusar genom altargången och sveper med sig alla präster och prelater. En tsunami mot Gud.

2000 år – ut med skiten.

Empire, Elias, Crack, Endo – take it:

Gah! Den tyska brytningen! ”’Allå, ’allå, ’emliga armén” FTW!

Jonas Thente är annars ytterst rimlig när det gäller religion. Läs – här. Varning för många, många tecken. 9 522 stycken, för att vara exakt. Och här skriver han om Pete Steele. Bara en sådan sak förtjänar kudos.

5 kommentarer:

Martin sa...

Vadå "tycker humanisterna", det är väl tolkare av lagtexten som tycker så!? Thalmgubbe!

Steve sa...

Thente ska ha cred i stort sett enbart för att han pushar för Lagerkvist, en av Sveriges mest begåvade författare tillsammans med Strindberg, Söderberg och Delblanc. Dessutom så är det viktigt att peka på hur oerhört vidskepliga de flesta former av modern religion är med sina föreställningar om himmel, helvete och böner till "Gud".

Fredrik sa...

Du steve, din dåre: "Dessutom så är det viktigt att peka på hur oerhört vidskepliga de flesta former av modern religion är med sina föreställningar om himmel, helvete och böner till "Gud"."

De flesta moderna religioner? Vad räknas som modernt? Att religion skulle vara vidskepligt är väl snarare ett fakta än något annat? De tror ju på magi. En del tror även på helvetet. Mest kristna. Men det vet du ju...

Sveriges viktigaste författare, sett till vad de uträttat: W Moberg. Ivar Lo-Johansson. De fick bort det vidriga statarsystemet. Nu håller dock m-staten på att återinföra den.

Just sayin.

Steve sa...

Käre Fredrik.

Känner du till distinktion mellan mythos och logos, och att t.ex. den ursprungliga "the doctrine of awakening" (vanligen kallad hinayna- eller Theravadabuddhism) är ateistisk (i bemärkelsen att den inte innehåller skapar- och frälsargudar), samt begreppet arketyper? Att de flesta äldre traditioner och esoteriska läror degenerar och blir till religion och böner mot himlen är mer eller mindre ett faktum, men visst finns det rena vidskepliga former av religion vars själva kärna är nonsens och ett rent opium för folket. Hur som helst - lär man sig innebörderna av de begrepp jag nämnde ovan och fördjupar sina kunskaper om vissa traditioner så kommer man garanterat att få en helt annan syn på det delvis missriktade begreppet religion. Därmed inte sagt att man blir utövande själv.

Limma med hast sa...

Långsint, Fredde?