fredag 28 januari 2011

”The cold outside lays waste to life/Suspends the process of decay”

Vår förskola är inte utomhus med barnen lika ofta som vi skulle önska. Olivia Obliteration är van vid att vara ute minst en gång per dag, oavsett väder och temperatur. På det här stället har de som regel att inte gå ut om det är kallare än -10 °c. Så barnen sitter inne en dag som det var igår: -12 °c, strålande sol, gnistrande klar himmel, vindstilla.

Med risk för att låta som en bister trve norrlänning i Markus Larsson-skolan men… -10 °c?! Sibirien this ain’t. Eller är det här en skitsak som jag sätter prestige i för att machomannen inom mig skriker att kölden kommer att rusta min dotters karaktär inför det stundande Thunderdome-samhället?

Notera att jag undviker schablonmässiga anspelningar på att trve stockholmare är homosexuella människor som bor i en sumpmark.

”Wrap up warm, you’ll catch your death/Don’t let your death catch you/The winter tears the earth apart/Let’s hope we see it through.”

För övrigt: Lp med Missbrukarna under 2011? Sant, falskt, rimligt, orimligt? Vem vet vad?

15 kommentarer:

Tompa sa...

Skrammel ska väl släppa den LPn så det är väl bara fråga de gossarna? Är ju iaf på tiden.

138 sa...

Mr Hard Core, snabbare än en tjackhaj. Vem håller i Skrammel?

Parne sa...

Om alla andra måste så måste väl Missbrukarna också...

Tompa sa...

Tror Mattis från Makabert Fynd tillsammans med nån annan drar i de där Skrammeltrådarna.

138 sa...

Parne: Bästa. Kommentaren. Någonsin. På riktigt. Kudos.

MANKELL FYND sa...

Mattis Makabert, är det han gammgubben som alltid visar vrövskåran på scen?

Johan sa...

Det låter b att de inte är ute ens en liten stund för att det är för kallt. Jag gillar inte heller kyla, men det är ju förskola för helvete.

martin sa...

Herregud, på Kungsholmen är det utegångsförbud redan vid fem under noll. Antar att det är anpassat till designeroverallerna alla formgivar-avfällingar här bär.

Anonym sa...

Men alltså, vad är syftet med att vara utomhus med ett gäng ett- till tvååringar i över 10 graders kyla? Vari ligger det pedagogiska i det? Vara ute för att vara utes skull? Om det är så viktigt för föräldrar av idag att vara ute några timmar VARJE dag, då föreslår jag att man ser till att ordna denna utevistelse själv. Såsom teaterintresserade, fotbollsintresserade, kaninhoppningsintresserade osv föräldrar alltid gjort. Eller så kan man välja en Ur och Skur förskola.

Johan sa...

Frisk luft? Stimulering? Miljöombyte? Utelek? (Härdning?)

Min erfarenhet säger att en hel förskolegrupp som hålls inne en hel dag börjar klättra på väggarna. De mindre barnen borde kunna vara ute en liten stund i alla fall. De större något längre.

Uttalar mig givetvis rent allmänt, inte om just denna förskola. Och definitivt lekmannamässigt. Men jag undrar ändå om det inte först och främst är personalen som inte gillar att vara ute.

138 sa...

ANONYM: Johan hann före. Jag skulle vilja lägga till att i och med att vi bor i Sverige, där det är vrövmörkt stora delar av året, så är det väl bra om de får lite naturligt ljus varje dag.

Jag pratar inte om timmar. När vi har varit ute med Olivia vintertid har det rört sig om mellan 30 och 60 min. Allra mest 90 min. Jag inbillar mig att det är bra för henne då hon ännu är för ung för kaninhoppning.

Johan sa...

Reflektion, eftersom jag inte har nån egen blogg: tänk att samtiden är så fixerad vid individuella lösningar att man nästan alltid får höra att man ska vända sig till andra med liknande värderingar om man har en åsikt om hur något kunde ändras. Måste man verkligen gå på ur och skur för att man tycker att uteverksamhet är viktigt? Genusförskola för att man gillar jämställdhet?

138 sa...

Johan: Mkt bra sagt. Jag håller med. Samtidigt vill man inte vara den föräldern som bråkar och är ”speciell”.

Ur och skur verkar väl extremt. ”Day after tomorrow”-väderlek är väl onödigt att utsätta ungarna för.

Lagom, någon?

cornelia sa...

Anonymaggro: det är mycket möjligt att det är bättre att vara inne vid minus 10. Men man måste väl få undra?
Man mår bättre av att få vara ute i ljus iaf 20-30 minuter (inte i timmar!), det kan inte vara roligt att vara inomhus i ganska små rum där alla barn konstant har en rinnande 11 under snoken?

sved sa...

Cornelia slog huvudet på hälsospiken: Barn som är ute = friska barn, barn som är inne = ofriska barn. Välj själv.