söndag 9 januari 2011

Hej, härskarteknik

”Flera av tjejerna har tränat i nästan ett år nu, och de beter sig inte längre som rådjurskid på hal is. Trettioåriga juridikstuderanden Sofia Gustafson är lika flicksöt som alltid med sitt hjärtformade ansikte och sina stora blå ögon, men hon har skaffat en ny tröja.”

Och här är ännu en anledning till att jag aldrig läser söndagsbilagor.

21 kommentarer:

Anonym sa...

Fjantigt av dig att skriva så, det är en kvinna som har skrivit artikeln och hon har inget intresse av att trycka till tjejerna i artikeln. Dessutom är det inget fel med att vara flicksöt. Det, och femininitet är snarare något som bör bejakas i högre grad i dessa unisex-dagar.

Maria sa...

Håller med dig om det unkna i formuleringen, hajade också till när jag läste det. Men satan vilken cool sport! Såhär reagerade jag: http://mittviktlosaliv.wordpress.com/2011/01/09/valdsam-femininitet/

Maria sa...

Jag reagerade mer på:

"Tove, som har kaxat upp sig efter Londonincidenten..."

Precis som att något äckel som sticker händerna rätt ner på ens privata delar är något man ska ta, och tuffa upp sig för.

138 sa...

Anonym: Eftersom jag är relativt läskunnig är jag medveten om att personen som skrivit artikeln har en vagina. Förklara gärna på vilket sätt som det är relevant att påpeka. Fjant.

…och ja, bejakande av femininet för kvinnor är verkligen ngt som det råder brist på i dagens samhälle. Fjant, igen.

Maria: Min reaktion var tvärom. Jag tröttnade med att hela poängen med artikeln var en ändlös uppräkning av traditionellt manligt versus traditionellt kvinnligt. Spetstrosor mot verktyg. Blåmärken mot korta kjolar. Blodiga bandage mot pattar. Fagra anleten mot ultravåld. Zzzz… Wake me when it’s over and it’s done.

Unisex über alles.

Maria sa...

138: Kan hålla med om att artikeln som text la upp det som trad. maskulinitet versus trad. femininitet. Men det jag gillar är att kunna kombinera hej vilt olika maskulinitets- och femininitetspositioneringar oavsett vilket kön man tillhör. DET är unisex för mig och trots den normativa texten inspirerades jag av tjejerna texten handlade om till detta.

Morrica sa...

Anonym, så rart att du vill tro att alla kvinnor stöttar allt kvinnor gör! Och så tråkigt att världen inte är så gulligt idyllisk som du önskar, jag tycker riktigt synd om dig.

138 sa...

Maria: ”Unisex über alles” var mer riktat till Anonym, inte till dig. Min uppgivna inställning riktades väl inte mot sportutövarna, utan mer mot att jag läste 12 709 tecken som var oerhört uttröttande och mediokert formulerade, vartenda ett av dem.

Anonym sa...

Din/er jakt på könsförtryck tar sig smått parodiska former. DN ägnar ett gigantiskt uppslag om en sport som bara kvinnor utövar (omjämställt?). De kvinnliga utövarna tar artistnamn som Kitty Cleavage och utövar sporten i spetstrosor. Pattarna trycks upp som segergest. Spelaren Tove Enghed tycker att Lady Stardust var så fin i hennes fina kläder. Av detta så skulle reportern göra någon form av könsneutral unisex dokumentation?

138 sa...

Din jakt på att vara en fjant tar sig smått parodiska former. Det var du som började prata om att bejaka femininet och unisex. Inte jag.

Anonym sa...

För din information. Jag som skrev det senaste anonyma inlägget har inte skrivit de föregående anonyma inläggen.

Frank Bonnevie sa...

Jag fattar inte heller hur formuleringar i artikeln kunde vara härskarteknik? Möjligen ett uttryck för en/ett patriarkal struktur/värld/språk, men inte härskarteknik. Men vad vet jag, nybörjare som jag är i dessa ämnen?

kattis sa...

men VART har hon skaffat den där nya snygga tröjan? och vad KOSTADE den? it goes with her eyes...och blåmärkena såklart. so prtty.

138 sa...

NP: ”Ingen vill veta var du köpt din tröja”.

Swede Hurt sa...

Artikeln speglar inte alls vad derby är för mig, och jag har sysslat med sporten i snart tre år!

Wendy Go Round sa...

Anonym 2:

Det är väl precis det som är problemet? Journalisten följde laget under nio månader - det hände och sades väldigt mycket mer än det som tas upp i artikeln och citat tenderar att bli lösryckta eller toktrasiga tolkningar av vad som egentligen sades. Jag kan garantera att det pratades mer om taktik, träning och öl än om kläder, och det är fler som INTE har läppstift, spetstrosor och nätstrumpor än de som har det. (Inte för att det skulle vara fel, man får ha precis vad fan man vill på sig. Många har till och med en anledning till varför de valt just sin punk/burlesk/superhjälteinspirerade klädsel.) Det handlar alltså helt och hållet om vad journalisten valt att lyfta fram och fokusera på. Och eftersom det handlar om tjejer (som sportar OMG!) måste vi ju berätta om hur söta de är (det vore ju så hemskt om tjejerna inte var snygga medan de utövade sin hårda sport!) och vad de har på sig (men inte varför.). Jag önskar mig framför allt ett riktigt sportreportage om Roller Derby!

Läs det här, intressant om en typisk tjejsport: http://iarelisa.blogspot.com/2011/01/om-varfor-tjejer-egentligen-rider-och.html

Ola sa...

förutom det som redan stötts och blötts så störde jag mig på journalistens valhänta översättningar av hurl och babe ruth. Om man verkligen inte kan engelska så hade det ju varit bra att ta med ordvitsandet i det senare och... hurl? I min värld betyder det "spy"?

Swede Hurt sa...

Japp, journalisten som följde Stockholm Rollerderby i 9 månader kunde ha givit en så annotlunda och mer varierad bild av vad rollerderby är.
Det känns som om hon mest skrapade på ytan, tog lite stereotypa snapshots och skrev ihop det till en lagomt lättsmält röra, och totalt missade det som verkligen är väsentligt i rollerderby...

Och just det där med spetstrosor i omklädingsrummet.... wtf?

Man skulle aldrig skriva om manlig hockey i ordlagen ''och i omklädningsrummet låg ett par y-fronts kalsonger''

Anonym sa...

Jo men nu är vi ju inne på något annat. Det var inte DN-sport som gjorde reportaget utan söndagsbilagan och då blir det väl ett något annorlunda fokus på innehållet. Men det kanske också är ett uttryck för könsmaktordningen att det inte var DN-sport som dokumenterade fenomenet rollerderby?

Att intervjuobjekt lackar ur och inte känner igen den verklighet som journalisten beskriver är väl förvisso en sak. Men att direkt börja grina om härskarteknik, könsförtryck osv. är bara för mycket.

Väljer man att marknadsföra sig själv som idrottare under namnet Kitty Cleavage så får det väl sägas ligga i farans riktning att det blir pattfokus.

Swede Hurt sa...

Anonym:
Men då är det ju tråkigt att journalisten som skrev artikeln under 9 månaders tid inte kunde komma förbi att en av tjejerna hetter Kitty Cleavage som även ordlek på cleaver (som betyder klyva) och jag märker inte riktigt att hon har fokuserat lite extra på universum (hypernova), könsindetiteter (Jender Bender) osv...

Det jag tycker är tråkigt i artikeln är att det saknas hjärta, att det saknas passion och en insyn i att det finns en mångfald inom derby, att alla inte har nätstrumpor... även om några har det... att man inte behöver ha läppstift för att spela.

Lars Jacobsson sa...

En del tveksamma formuleringar i den artikeln, ja. Men skit samma, hur coolt är det inte att kalla sig Blood Countess och pyssla med brutal roller derby?

Nu gäller det bara att hålla femtiotalslajvarna/burleskfolket långt, långt borta från denna stenhårda sport...

Kitty Cleavage sa...

Hej Anonym.
Du skrev:
"Väljer man att marknadsföra sig själv som idrottare under namnet Kitty Cleavage så får det väl sägas ligga i farans riktning att det blir pattfokus."

Eftersom du nämner mig som exempel ville jag flika in och fråga om du tror att denna image: (se bild) http://i16.photobucket.com/albums/b15/kattguld/Roller%20Derby/HAL_9735blue.jpg
och utstrålning kan sättas i samma mening som "pattfokus"?

Som Swede påpekade, namnet är en ordlek på klyva och klyfta. Som i att "klyva packet". (Packet är då den grupp med spelare som består av blockers och pivot - the pack)
Många spelare har namn som anspelar på antingen våld eller sex, därav anspelningen.
Men, som du också kan se på bilden, om man tar sig tid att faktiskt se närmare på saken så är det inte en docksöt, bröstfixerad, attityd jag väljer.
Jag har FYI ej utövat sporten i spetstrosor och har som du ser på bilden, en vanlig tee-modell som faktiskt inte visar klyfta alls. Så är jag klädd när jag spelar. :)

Så, jag hoppas att du lärt dig mer om Roller Derby nu och ser att det är en sport värdig att stödja, eftersom vi framförallt är kvinnor som lägger fokus på att alla är välkomna; Stora som små, gamla som unga, uppklädda som sportklädda. <3


Wendy go round, du har en väldigt bra poäng, tack för ditt inlägg med förtydligandet.

/Kitty Cleavage