tisdag 18 januari 2011

Kindergarten of the dead, a.k.a. ”ser du en stridsvagn så stäng inte in dig själv i den”

Inskolning på förskola är som att befinna sig mitt i ett avsnitt av ”The walking dead”. Plus att det ständigt luktar liiite bajskorv i alla vrår.


”Fuck you förskola! Jag bladar!”

En reflektion över mamman från helvetet: Dessa föräldrar som drillar och trimmar sina barn att bli trve elit och nobelpristagare, förbjuder allt som inte resulterar i mätbar och betygsmässig bildning.

Ingen sport, inga fritidsaktiviteter, inga övernattningar, inga pojk- eller flickvänner, inget hängande, inget lekande, ingen dekadent pop- och rockmusik. Isolering, kadaverdisciplin och ett inverterat curlande, där verbala förolämpningar syftar till motivering, är rättesnören.

ZLAYER – Zytomierska Laughs As You Eternally Rot.

Det hetsande pappor och mammor missar är att de förnekar sitt barn en av de viktigaste kompetenserna: den sociala. Visst, ditt barn har bara toppbetyg och kan spela klassisk fiol som ingen annan trettonåring i hela världen. Men hur ska det kunna klara sig i samhället när det inte har en aning om hur levande kött och blod-människor interagerar och tolkar varandras signaler?

I värsta fall slutar det med en Glockförstärkt självmordsmassaker. I bästa fall blir det ett tonårsuppror späckat med Jerry A-iansk nihilism:

Gravstensgravering beställd – check.

10 kommentarer:

Parne sa...

Underbar dagisbild...Bestämda steg.

carl pedarl sa...

"Det hetsande pappor och mammor missar är att de förnekar sitt barn en av de viktigaste kompetenserna: den sociala. Visst, ditt barn har bara toppbetyg och kan spela klassisk fiol som ingen annan trettonåring i hela världen. Men hur ska det kunna klara sig i samhället när det inte har en aning om hur levande kött och blod-människor interagerar och tolkar varandras signaler?"

BLACK SWAN FTW!!

Anonym sa...

Kommer att tänka på boken We need to talk about Kevin av Lionel Shriver, läs om du inte redan gjort det.

138 sa...

Mkt bra film, mkt obehaglig film. Finns inte en scen som inte knullar sönder hjärnan med obehagligheter.

henry fiat sa...

måste bara skriva av mig lite med en liknade problematik, som kanske inte riktigt hör till ämnet.

jag jobbar, sen ganska nyligen, som elevassistent åt en pojke med en ganska vanlig kromosomdefekt.

hans mamma är benhårt inställd på att grabben ska gå i en vanlig skola med "vanliga" elever istället för särskola, mest för att han ska få ett socialt umgänge med "vanliga" ungar.

problemet är bara att grabben har straffat ut sig själv med de "vanliga" eleverna och kan numera inte vara i klassrummet med de andra eleverna, utan måste ha lektioner själv med mig som lärare (vilket jag inte är utbildad för, vilket är en helt annan diskussion). Grabben är helt medveten om att han inte är som de andra, vilket gör att han bara blir än mer aggressiv och mindre motiverad att göra något vettigt i skolan.

den morsan vill ju bara sin unge väl, men stjälper så in i helvete. ledningen på skolan har sagt flera gånger att grabben skulle må mycket bättre och faktiskt lära sig en del om han gick på en renodlad särskola, men morsan vägrar och har gjort så i tre-fyra år nu.

all respekt till föräldrar som ifrågasätter dåliga beslut från skolor, psykologer, o.s.v., men nånstans måste man väl ändå lita på att skolans personal kan en del iallafall?

138 sa...

HENRY FIAT: På pricken exakt den där problematiken har jag hört om från andra som jobbar med exakt samma sak som du gör. Jättejobbigt och svårt för alla inblandade. Jag sympatiserar verkligen med föräldrarna som inte vill att deras barn ska stämplas om avvikande. Samtidig tär det ju som du säger: Någonstans måste de inse att barnet skulle tjäna på en specialklass med kompetenta lärare (no offense). Speciellt om barnet, som du säger, själv har insikt om sin diagnos.

Johan Eklund sa...

Nyttig maskin eller fri individ - valet är svårt för många uppenbarligen...

138 sa...

JOHAN EKLUND: Jag tycker det obehagligaste är när den här typen av totalitär uppfostran nämns i samma kontext som just Kina, som en av förklaringarna till att landet är en ekonomisk succéhistoria, blivande supermakt och alstrare av massiva mängder intelligentia. Kina är en kapitalistisk diktatur utan pressfrihet, yttrandefrihet, demokrati och allmängiltiga mänskliga rättigheter. Klart som fan det rullar på när olikttänkande slashasar som inte gynnar maskinen kastar i fängelse.

138 sa...

…plus att jag inte förstår hur NÅGON motiveras genom att föräldern avvisar barnets egenritade teckningar som födelsedagspresent med orden ”I reject this”, bara för att de inte var fina nog. Som Amy Chua skriver att hon gjort.

Jenny M Palm sa...

Du skriver som en Gud. Är svårt avundsjuk och missunnsam (och väldigt osäker om det sista ordet stavas med ett eller två n.).