onsdag 5 januari 2011

Klubb, vinyl, papper: Recept på framgång

Klubb. Mäktig kraft, ikväll. Finns inte så mycket mer att säga än det här. Kom i tid. Förra gången var det smockfullt.

Vinyl. Debuten från Spiders anländer på orimligt, men stolt, tiotumsformat. Den amputerar med exekutiv makt den digitala tidsåldern. Jag har fått hela släppet som mp3:or tidigare, och genom min datamaskin låter Spiders bra, men inte lysande.

När jag nu placerar nålen på vinylen förändras hela upplevelsen. Skivan uppgraderas på hög volym till nya höjder och demonstrerar med löjlig klarhet hur förnedrande internet är för all organisk, rock’n’roll-baserad musik. Om produktionen låter Marc Bolan 1974 till 1976, som bandet hävdar, är jag dock helt fel person att avgöra.

Köp Spiders här. Fuck you, piratladdare.

Eftertanke: Att lyssna och bedöma musik genom streamade filer, har verkligen sugit ur den saftigaste benmärgen ur rockjournalistikens söndervittrande skelett.

Fuck you, musikindustri, och fuck you igen, piratladdare.


Papper. Law and Order #2. Testostron. Taturingar. Fisheye. Sing-a-long. Mosh, Manliga män som gör saker tillsammans. Ett allvarstyngt och seriöst synsätt på en genuin, ungdomsfixerad subkultur från gatan. Hardcore som det alltid varit, är idag, och alltid kommer att vara.

Den här scenen är så integrerad i min DNA-struktur att jag inte kan låta bli att sugas in i texterna och vidvinkelfotografierna.

Köp tidningen här eller här. Fuck you, PDF.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Förstår inte varför folk på nätet hänvisar till swehc.com-sidan för beställning, när det inte går att beställa därifrån... Och om det går, hur gör man? Hittar ingenting.

Har velat köpa "We support"-cd i flera månader nu, men det är ju stört omöjligt.

Om någon kan skänka lite klarhet i detta så vore jag tacksam.

/J

Loffe sa...

Maila till danielbergfjord@gmail.com och säg att du vill ha en så ordnar det. Hälsa även att han borde raka sig.

andyH8 sa...

Förlåt

138 sa...

Ber du mig om ursäkt eller Anonym? Och för vad?

Andréas sa...

Aaah Spiders är fina grejer, hade glömt det gänget, tack för påminnelsen.

Mr. X sa...

Jag tyckte först det var en intressant signatur på Spidersomslaget. Men när jag förstod vem som låg bakom det så var det inte så konstigt. För övrigt samma person som diskuteras i denna tråd.
http://www.nordisk.nu/showthread.php?t=6828&page=1
Sista frågan känns konstigt nog relevant. Fast sånt här är nog inte så viktigt i det nya Sverige. Vi kör "Var och en för sig och så ses vi på nätet" istället. HepP!

Anonym sa...

…så du menar att SPIDERS är nazister?

Parne sa...

Snart lyssnar du på Mando Diao också va? Rätt jävla otippat.

xstx sa...

som love hempel sa, maila daniel bergfjord om lxo-zinet och swehc-cdn!

andy ber om förlåtelse mest i allmänhet hälsar han.

christoffer: la upp ett gäng foton på brev från dig på facebück (fünken?) idag. du kan ju be dem som skickade bilderna vidare till dig senast att göra det igen :)

Patrik Söderlund sa...

Intressant bloggpost!

Visst är det så, det är något speciellt med vinylen, själv så är jag en "sworn enemy" till musikindustrins härjningar i nutid mot utvecklingen och dom allt bisarrare konsekvenser det får, så pass pissed off att jag i princip helt slutade att köpa CD, och istället återupptog en gammal kärlek, bortlagd sen 20 år. D.v.s vinylskivan, för gamla intressanta vinyler kan man hitta på ställen där stålarna går till bra saker istället för till en massa dumheter.

Ljudet, från vinyl, på bra grejor har rumsliga trovärdighetsaspekter i återgivningen som inget digitalt medium än kommit i närheten av

xstx sa...

för övrigt: creddigt att lägga YOT bakom zinet på bilden. tar det som en komplimang.

xstx sa...

o förresten:

http://www.swehc.com/2011/01/08/lxo-store-is-finally-online/

Johan Eklund sa...

Klart du inte får bra ljud ur mp3:or. Ska det vara ljudkvalitet och digitalt måste det vara ett lossless format som FLAC. Mp3:or är ju alldeles för hårt komprimerade.

Alltjämnt noob och digital analfabet märker jag ;)

138 sa...

Teknikfientlig – en smula, ibland. Men jag vet inte om jag ska ta kritik av en trettioplussare som använder uttrycket ”noob”…

Sedan är det skivbolagen som brassar på med stream och mp3:or. Skribenten kan i regel inte välja format.

Johan Eklund sa...

Ja, jag var ju inte så allvarlig i min diss där , turligt nog :)

Visste faktiskt inte att det var så illa för er musikskribenter faktiskt. Trist, för även om ljudformat som FLAC ger mycket bättre ljud så kan det ju självklart aldrig ersätta det analoga ljudet. Ljud är ju en analog företeelse trots allt.

Man kunde ju tycka att de åtminstone borde skickad er okomprimerat ljud. I egenintresse. Artisten tjänar ju på att ni får höra deras alster så nära det tänkta soundet som möjligt.

Men så är det väl en digitalt naiv bransch och snåla pengahungriga fickor som styr oftast. Distribuera mp3:or digitalt eller streama är ju i princip kostnadsfritt för skivbolagen i jämförelse med att skicka ut vinyler/CD.