måndag 10 januari 2011

Död zon, Telefonplan, vol. 2

Idag har vi pratat mycket om bröst och amning – jag, Cornelia och Jannicke. Tant Jannicke är övertrött och brister ut i gapskratt så fort jag säger ordet ”pattar”. Hon berättar om hetsen och pressen och hysterien bland vissa mödrar att amma, amma, amma till, tja, i höjd med första cykeln med stödhjul.

Om jag tar mig förbi den instinktiva avsmaken inför att barnet suger på bröstet ända upp i en ålder då det är gammalt nog att slå näven i bardisken och beställa en milkshake. Om jag ignorerar det blixtsnabba magbeslutet att det är är något monumentalt osunt med det arrangemanget. Om jag struntar i min amatörpsykologiska slutsats att det någonstans längs linjen slutar i en väldigt osjälvständig individ.

Där bakom finns en allvarligare tanke:

När det redan är så svårt för oss pappor att ta oss in i föräldralivet och bli tagna på allvar, varför envisas vissa kvinnor med att stänga ute männen från det enda området där vi inte kan bidra?

Notera att jag inte ifrågasätter amning. Jag ifrågasätter bara absurd amning, långt efter att det slutat vara nödvändigt. Handlar det verkligen om barnets bästa? Jag är djupt skeptisk till det.

Det finns inget som Cornelia kan ge Olivia, som inte även jag kan bidra med. Inget. Det känns otroligt bra att inte ha den sista skyttegraven att gömma mig i när ansvarsbomberna börjar regna.

Ikväll har vi sett ”Winter’s bone”, vilket gör att jag känner mig oerhört privilegierad som kan slösa tankekraft på amning och föräldraskap.

Extreeemt karg hardcorerulle. Dock inte lika hardcore som detta:


Hur länge pallar du titta?

33 kommentarer:

ljungman jansson sa...

som louis ck sade: "if when you're grown up you can remember being breastfed, you were breastfed for too long"

och louis ck brukar ha rätt om det mesta

Lisa Deroueche Hasselberg sa...

Det kan säkert finnas skäl till att amma länge (2år) i länder där svält och svåra sjukdomar förekommer.
Att en mamma i ett I-land med (verkar det som i filmen) hyfsade ekonomiska resurser och tillgång till vettig sjukvård väljer att göra det tyder snarare på någon form av störning hos den vuxne. Jag gillade att amma, det var både mysigt och praktiskt dessutom är oxytocinpåslaget man får av amning bättre än knark, men jag tycker (och nu får jag säkert skit) att det är incestuöst och ett övergrepp att amma så stora barn.

DK sa...

50 sekunder

Moder Natur sa...

Det är ni som är sjuka i huvudet som insinuerar att amning skulle vara incestuöst,. Det ni gör är att bidra till tabubeläggandet av amning, varför inte söka nestlespons när ni ändå håller på och skambelägger amning som redan är väldigt stigmatiserat i det offentliga rummet. Mina barn var blöjfria vid ettårs åldern med ec-metoden, det handlar bara om att lyssna på barnets naturliga signaler istället för att lära barnen att nöjt gå runt i sin egen avföring. Amning däremot får dem fortsätta med så länge dem vill och väljer själva när dem vill sluta som självständiga individer dem är.
Det är era sjuka associationer och egentligen erat problem att ni stör er på något som är fullständigt naturligt(och näringsfysiologiskt överlägset era industri-produkter) Men jag skäller ändå till på er eftersom ni bidrar till att legitimera förtrycket och en snedvriden syn på kvinnokroppen.

Mvh / Moder Natur

Fredrik sa...

Jag ifrågasätter hur vanligt förekommande denna vansinniga amningsprucedur - den som pågår i flera år - egentligen är.

Jag ser dock inga problem med amning, ever, så länge det fungerar för mamman. Jag personligen hade läst att om man ammar i 6 månader kommer barnets benägenhet för astma och allergier minska. Jag har förvisso läst lika mycket som säger att det inte stämmer. Men med tanke på min astma: better safe than sorry. 8)

Det stora problemet är väl hur folk , mentalt, hanterar de ammande mammorna...

Anonym sa...

Från svt faktum dokumentär:
"Att män har bröstvårtor känner väl alla till. Att det kan komma mjölk ur mäns bröst är bekant för sjukvårdspersonal, men knappast för den vanlige civilisten, säger Sigbritt Werner, professor och överläkare i endokrinologi vid Karolinska Institutet i Stockholm.

"Anledningen till att omvärlden ännu inte fått reda på att även män kan amma tror genusforskaren Martin Halldin är att det är ett stort samhälleligt tabu. Barnmorskorna Petra Birgersson och Ingela Sjöblom gillar idén med ammande män.
- Jag tror de kan producera så att de skulle kunna försörja ett barn, säger Ingela Sjöblom.
Men det är inte alla som tycker att män bör amma. Anna-Lena Hulting, som också är överläkare och professor i endokrinologi vid Karolinska Institutet, tror inte att mjölken som kommer ur pappans bröst är lika bra som mammans. Men hon är överens med förespråkarna om att det är väldigt konstigt att ingen ännu har analyserat mjölken och tagit reda på exakt vad det är som kan produceras i mannens bröst."

Å frågan är vaför Hulting inte tror att mjölken från män inte är lika bra, när hon i samma mening tycker att det är konstigt att den inte har analyserats.

Jag har inte en bestämd åsikt själv, jag undrar bara vad du bygger din bestämda åsikt på - att det är ett (det enda) område män inte kan bidra på.

DK sa...

2 Minuter den här gången, tills ungen utbrister "Aj want bjest mijk".

138 sa...

Tur. Och. Ordning.

MODER NATUR: Ja, för att om man inte gör tummen upp till absurd amning, så supportar man Nestlés dödspatruller i tredje världen. Skärp dig. Av din ton och ditt namn (”Moder Natur”? Dö.) att döma så sysslar du med trolleri, så jag orkar egentligen inte svara dig seriöst. Men. På samma sätt som du anser att jag legitimerar kvinnoförtrycket då jag utrycker skepticism mot åratal av amning, anser jag att du bidrar ytterligare till stigamtiseringen av de kvinnor som inte ser moderskapets som the be all/end all för deras existens. Urmodern kramar hemmafrun i en redig björnkram.

FREDRIK: Givetvis är de exempel som tas upp i dokumentären extremfall modell Kanal 5. Och sex månader är väl en fullt ”normal” och rimlig amningsperiod. Anledningen till att jag började fundera på det var att min vän J. upplever en jävla hets och fanatism från amningslobbyn (se urmodern ovan).

DK: Du är en extremsportare.

ANONYM: De försök jag har läst/hört talas om med manlig aning har gått sådär alltså. Sedan är ju hela forskningen på området extreeemt luddig och vag. ”Jag tror de kan producera så att de skulle kunna försörja ett barn”. TROR gör du i kyrkan. Sedan måste jag, personlige, säga att manlig amning även sorteras in under absurd amning. Onödigt krångel. Om kvinnan vill gå tillbaka till jobbet på direkten finns det enklare sätt att styra det än att försöka tvinga fram en mjölprocess som inte direkt sprutar fram av sig själv.

För övrigt: Nestlé, tredje världen, massdöd av barn – förekommer det fortfarande? Är inte det där ngt som världen rasade mot på sjuttiotalet/åttiotalet, och som numera upphört? En genuin fråga. Någonstans måste jag ju sluta grunda mina politiska principer på Napalm Deaths ”Scum”-omslag.

Moder Urban sa...

Moder Natur – du är en sådan som även är jävligt skeptisk till vaccinering av barn, gissar jag?

http://www.dn.se/nyheter/varlden/medveten-bluff-bakom-vaccinrappport

Elin sa...

Aaaahahhahahahaa, jag HOPPAS ni sett det här? Hahaha, jag dööör!!!
Little Britain: "Bitty".
http://www.youtube.com/watch?v=l8orUaCJ0GY

Orvar sa...

Läs Cyklonmannen!

Fader Mjölk sa...

Jag tror mödrarna helt enkelt finner en pervers njutning i att barnen dyrkar deras barmar långt förbi krälstadiet, de tänker nog inte så mycket på barnens ve och väl när det kommer till kritan.

Tyckte också att de såg lite väl skeva ut för att allt skulle stå rätt till. Vissa av ungarna verkade minst sagt vara framtida tillskott i begåvningsreserven, trots löftena om att det gynnade både kropp och knopp att suga patte fram tills åtminstone moppemuschen började kittla vid middagsdags.

Tvi vale!

Moder Natur sa...

Jag tycker det är du som är tarvlig Kristoffer. "Absurd amning" är ett oerhört nedsättande uttryck och jag kan inte förstå varför känner dig manad att raljera emot dem som väljer att längre än vad som blivit konventionellt här i västvärlden. Förövrigt så är 6 månaders amning minimumrekommendationen ifrån livsmedelsverket.
(p.s Självklart tycker jag även att det är viktigt att inte nedvärdera de mammor som inte orkar amma längre, detta handlar inte om att kvinnor ska känna ett tvång amma i flera år så kom inte med det nu)

Kristoffer sa...

Min fru slutade amma när vårt barn var två, och vi kände en stor saknad. Så när vi fick vårt andra barn så gick hon tillbaka till att amma även vårt äldsta, som var fem. Det har skapat en jättefin känsla av samhörighet mellan vår son och vår dotter, och det känns skönt att vår son (äldst) har slutat dricka onyttig oboy och sånt, och äter naturligt igen.

henry fiat sa...

incestuöst vete fan, men det är sjukt obehagligt att se knattar i skolålder suga på sin mammas bröst.

det är lite i samma klass som människor som skaffar femtielva ungar för att de inte kan hitta något värde i sig själva på annat sätt.

för att inte tala om den psykologiska skadan det lär ge barnen när de växer upp och inser att de sugit på sin mammas bröst tills de fyllde tvåsiffrigt.

curlingföräldrar ain't got nuthin' on this muthafucka.

Andréas sa...

Winters Bone var riktigt jäkla bra. Ett tips är annars att kolla in dokumentären om familjen White http://www.youtube.com/watch?v=w3ysuG2O0zw

Elin sa...

Jag undrar vilket förhållande barnen får till sex när de själva ska börja handskas med bröst på ett lite annorlunda sätt än att suga mjölk från. Är man 8 år när man slutar dricka bröstmjölk för att sen, typ 6-7 år senare kanske börja tända på pattar/gilla när ngn tänder på ens pattar, med mammas barm färskt i minnet... hur laddat blir inte det? Jag är sjukt glad över att jag inte minns att jag blivit ammad.
Förresten Andréas, vad har Jesco med allt det här att göra?

Viktor. A sa...

Ojvojvoj.

Allt har väl med ens uppväxt att göra, hur man ser på bröst och hur sexuellt man kan tycka att det är.
Jag klarade hela filmen, men mest för att det var intressant att se om de skulle förklara sig. Om hur de såg på bröst och amning.

Jag har inte koll på hur länge jag blev ammad, men tror inte det var länge. Nä, max 2 år skulle jag nog säga.

Orren sa...

38 sekunder. prick.

Steve sa...

Alltså, amma efter att man fått riktiga minnen. the fuck?! Det räcker med barnaåren, adolescensen och vuxenlivets alla pinsamheter som man tvingas bära med sig hela livet - att dessutom addera något som garanterat kommer att genera trauman längre fram i livet = stort nej tack. Så: foad, livmoder jord.

Ps. Areola mammae = vårtgård på latin. Det är det Lady Gaga sjunger om i "Pokerface" fast det är bara jag och ett fåtal personer till som vet om det.

138 sa...

Tur. Och. Ordning.

MODER NATUR: Jag beklagar om jag framstod som tarvlig. Det var inte min mening. Jag ville bara skriva/väcka frågor om något som jag för mitt liv inte kan begripa – att fortsätta amma en person med full uppsättning tänder som pratar och som äter samma mat som jag gör. Något som jag ser som en företeelse som ytterligare begränsar kvinnors frihet och ytterligare förstärker den emotionella muren mellan far och barn. Jag tycker att jag bör kunna göra det utan att beskyllas för att gå i multinationella företags ledband. Eller? Jag pratar inte om sex månaders amning och det tror jag att du förstår. Kom igen, ser du NÅGOT i den där filmen som INTE kan beskrivas som absurt?

Inget vi gör i Sverige 2011 kan beskrivas som naturligt. Att du och jag just nu kommunicerar via ettor och nollor är inte naturligt. Inte heller mobiltelefoner, parlamentarisk demokrati eller Thailand till vintern är naturligt. Men så fort det vankas barn är det vissa kvinnor OCH män som förvandlas till Grottbjörnens folk-föräldrar och börjar raljera om moder jord, föda på filt, extremt sjalbärande och att amma i minst två år. What. The. Fuck. Är det enda sättet ni tror att ni kan bygga närhet till er avkomma på, har ni betydligt värre issues att oroa er för.

KRISTOFFER: Jag kan inte relatera till en stavelse du skriver. Men å andra sidan kunde jag för fem år sedan inte ens relatera till att ha ETT barn. Så vem vet var jag står om ytterliggare fem år – positioner är till för att ändras, flyttas och uppdateras. Men just nu kan jag bara säga: What. The. Fuck. Dude.

ANDRÉAS: Andra gången idag jag fått det tipset. Tankat och klart, även om jag är djuuupt skeptisk till allt som saluförs med orden ”from the people behind Jackass”. Har du sett ”Frozen river”? Makalöst bra och längs samma linje.

ELIN: Lite skevt dock att pattar är så grovt sexualiserat, kanske? Eller? Rimligt? Orimligt?

STEVE: När du besitter den kunskapen är det dags att sluta plugga och skaffa sig ett jobb. Seså, ge upp nu.

EN SISTA GÅNG: Jag vill inte trampa på några tår. Jag vill bara försöka förstå ngt som för mig är beyond orimligt.

Andréas sa...

Visst har jag sett Frozen river, den var nog minst lika bra som Winters Bone, om inte bättre.

Anonym sa...

Noterar med intresse att 138 inte preciserar hur länge som är länge så diskussionen blir lite svår att följa (tar "i höjd med första cykeln med stödhjul" och "gammalt nog att slå näven i bardisken och beställa en milkshake" som rejäla överdrifter. Om inte är jag böjd att hålla med).
Jag reagerar dock på beskrivningen av "amningslobbyn". Min fru ammade vårt barn tills han var drygt ett år. Det var absolut rekordlångt bland de föräldrar i vår närhet som fick barn samtidigt som oss. Min fru överöstes av tips från de andra om hur hon skulle kunna sluta för "ta tillbaka sin egen kropp". 4-månadersdagen var lite av en högtid för de andra mammorna, "då kunde barnen ju börja äta gröt" (enligt Nestlés text på förpackningen). Lite drygt ett år höll hon som sagt på. Bl.a. för att vi har allergier i släkten på bådas sidor som Fredrik tar upp.
Någon "amningslobby" stötte vi aldrig på inte ens på BVC. Snarare tvärtom.
Vi saknade snarare tydligare information om bröstmjölkens egenskaper att anpassa sig efter barnets näringsbehov under såväl den enskilda måltiden som till barnets ålder. Och alldeles uppenbarligen hade det behövts ett förtydligande om att barnen, enligt SLV:s rekommendationer, vid 6 månaders ålder ska ha börjat med smakportioner snarare än att de då ska äta vanlig mat som huvudföda.

Jaja, det jag vill ha sagt är att den präktiga amningslobbyn numer är ganska ordentligt förtryckt av de som verkar tycka att mammavarandet inte får stå i vägen för samma livsstil som man hade innan man tog på sig den nätta uppgiften att vara förälder.

138 sa...

ANONYM: Oj. Var bor och verkar ni? Om jag får vara så fräck och fråga.

Elin sa...

Du/ni måste se filmerna som gjorde innan Jackass-gänget kom in i bilden och tjänade pengar på en redan tillräckligt bra dokumentär ffs. Bra mkt bättre, plus att man får en bakgrundsbild av Jesco och co som kanske är svår att greppa annars. Alltså: Första filmen "The Dancing Outlaw" (1991) är ett MÅSTE, och sen finns "Jesco goes to Hollywood" (1999) också, om man vill se när Jesco steppar loss i Venice Beach, och när han får sina svastikor på händerna täckta av rosor av en informativ tatuerare. Kan dock inte rekommendera filmen som baserats på hans liv, "White Lightnin'". Pinsamt tunn.
Ursäkta att jag kommer in här och är wissrig, men first things first!

Elin sa...

Och jo, bröst är klart översexualiserat. Har en manlig bekant som kläckt ur sig "Fan Elin, du visar aldrig pattarna!" (dvs. urringat), som att det vore ngt jävligt trist. Vad som snarare känns jävligt trist är när folks blickar riktas ner mellan ens brön istället för in i ögonen. Tycker jag, men jag respekterar kvinnor som gillar att visa upp sina behag, dock borde det inte tas för givet att det vore ngt självklart.
Har btw hört att bröst attraherar det motsatta könet pga att klyftan påminner om en rumpa. En rumpa kan man bestiga, vilket kan leda till att ens gener förs vidare. Vilket ju är de flesta arters avsikt här i världen. Hm?

martin sa...

Vi kämpade tillsammans till halvårsstrecket. I och med att det aldrig egentligen blev en naturlig och väl fungerande process var jag som pappa väldigt delaktig. Visst, det var ersättning emellanåt (vilket vi redan på BB fick rekommenderat om amningen inte kom igång som den skulle - en väldigt bra och lugnande rekommendation till ett par förstagångsföräldrar som inte riktigt förstår varför det som för så många andra är helt naturligt inte fungerar för oss), men framför allt blev kombon bröstpump + flaska vår livlina. Vinsten här var, som 138 mycket riktigt påpekar, att mamma och pappa båda blev en del av det tidiga matandet. Det var å andra sidan inte med någon större sorg som amningsperioden avslutades för vår del. Visst, hade allt rullat på vet jag inte hur länge vi fortsatt - men med tanke på hur jobbigt det var för min flickvän kändes det som en befrielse när vi kunde lämna bröstperioden bakom oss. Och det var dotterns beslut.

Fredrik sa...

Sluta ALDRIG grunda dina politiska åsikter på ND omslag. Musiken är enligt mig vedervärdig, men de har många poäng på andra plan. 8)

Nestlé har blivit lika ansvarstagande som Coca Cola och Disney - så länge ingen ser att de har barnarbetare är det ingen som bryr sig...

Att många produkter ger cancer skiter vi i, det är ju ändå den nya folksjukdommen. Cancer kan dra åt helvete. Ovannämda företag likaledes.

138 sa...

Tur. Och. Ordning.

MARTIN: Thank you for sharing. No homo.

FREDRIK: Man får cancer av allt. Min blogg orsakar förmodligen cancer. Väl mött.

ELIN: Tack för insiktsfulla kommentarer. Tror vi skrinlägger bröst/rumpa/bestiga-debatten här och nu. Känns som att det kan, eh, urarta. Och tack för tips om filmerna. Vet dock inte om jag är sååå sugen… Som jag sa: Jag föredrar min white trash-misär med manus.

Kristoffer sa...

Eftersom vi nu vänder blad, och lägger detta inlägg bakom oss, vill jag bara lugna 138 med att min kommentar om femåringen som började suga tutte igen bara lur. Fan, jag trodde nån skulle kalla bullshit på den direkt, men där ser man!

Fredrik sa...

@ kristoffer: inget förvånar. Inget. Jag har tappat verklighetskompassen. Det finns människor som tycker att det är ok att dömma människor för att de har en annan hudfärg. Vansinne!

138 sa...

KRISTOFFER: The. Fuck. Här bloggar jag stup i kvarten om att jag tappat greppet om ironi vs. verklighet, och så förväntar du dig att jag ska plocka det skämtet? Efter att ha sett den där dokumentären, dessutom? Nedrigt av dig.

Jag befinner mig så långt ut på vansinnets brant att om du skrev att Filip och Fredrik ska få en ny show i Iran, där kvinnor och bögar som dömts till en klassisk muslimsk stening får utmana duon på buskissporter med sina dödsdomar som insatser, skulle jag bara säga ”okej, rimligt”.

”Alex Schulman bloggar om livet i Nordkorea? Björn af Kleen livekommenterar när Pål Hollender fistar småbarn på Grönland som en konstinstallation? Calle Schulman gör en dokusåpa där kyrkans barntimme möter Paradise hotel möter tomteskägg på Mat-Tina? Rimligt, rimlig, rimligt.

Fuck. Jag är dödens lammunge första april 2011.

Anonym sa...

Läsvärt om naturlig fostran! Fina berättelser och mycket intressanta ideer. Tyvärr är boken svår att få tag på numera, men den är bara ca 80 sidor så det blir inte så mycket att printa om man printar dubbelsidigt.. om man inte har en läsplatta då förståss...

Ge den en chans! Mycket omvälvande läsning! Alla föräldrar och blivande föräldrar borde läsa den!

Ett vanligt textdokument:

http://vildvaxande.org/texter/Jean%20Liedloff%20-%20Kontinuumbegreppet.doc