onsdag 20 april 2011

High tech/Low life/Big puff2011: Sveriges största internetsida för orimligheter puffar upp min artikel om Die Krupps orimligt högt. Nittiotalet lämnar oss aldrig.

Ej heller Jürgen Englers storhetsvansinne och skrala förankring i samma verklighet som oss andra.

33 kommentarer:

Limma med hast sa...

Svagt att vika sig för Rammstein på det där viset.
Har för mig att Die Krupps själva blev anklagade för att ha nazisympatier (förresten hör väl nazismen hemma på vänsterkanten, då den, likt tex kommunismen, strävar efter ett enat kollektiv/statlig kontroll etc, eller har jag fel?).

henry fiat sa...

ja. det har du.

Slobodan Burgher sa...

Det grymma ar ju att din artikel ar precis over artikeln om PIG CHAMPION.

138 sa...

Slobo: Ha ha ha. Tänkte inte ens på det.

Steve sa...

Den tyska nationalsocialismen var ett slags socialism och delade likheter med stalinismen beträffande det centralistiska styret (dock hade Sovjet inslag av decentralism eftersom man lät nationer existera - detta var dock i mångt och mycket en rent realpolitisk insikt, styrningen måste delvis även ske regionalt alldeles oavsett ideologi eftersom det rörde sig om en så omfattande enhet) och de minst sagt totalitära inslagen. Det finns emellertid stora skillnder, inte bara betoningen på den germanska rasen inom NS, utan även betoningen på folkgemenskap i stället för klasskamp. Hitlers matkövertagande var i mångt och mycket en seger för "soldatklassen" och medelklassen, snarare än den rena "arbetarklassen".

Limma med hast sa...

Den där henry vet att hålla folk på halster. Säger A men inte B...
Steve berör dock de bitar jag inbillar att jag lärt mig om.
Hursom, anledningen till att jag frågade var för att avgöra om jag ska fortsätta vända mig till Aftonbladet för upplysningar gällande det politiska läget, i världen i allmänhet och Sverige i synnerhet.

Pär Arvidsson sa...

HItler fyller år idag.

Sulla sa...

Vänster/högerbegrepp vad det gäller andra världskrigets extremideologier är knappast ens gångbart i Sverige av idag. Högern är inte vad den är (och svensk definition av höger ger sig annorlunda än t ex italiensk), ej heller vänstern. Följdaktligen är nazismen vänster på samma sätt som folkpartiet är anarkister. Och inte alls särskilt osökt kom jag nu att tänka på en passage ur 1984.

Steve sa...

Många gör också misstaget att tro att den italienska fascismen var mer eller mindre en kopia av nazismen minus brutaliteten mot judar och vissa symboler. I själva verket var fascismen synnerligen synkretistisk, som jag kan tänka mig att Sulla har bra koll på, varför det förefaller något ironiskt att delar av dagens syndikalistvänster - med "fascistiska metoder" - vänder sig mot en påstådd rörelse som historiskt varit korporativistisk, precis som syndikalismen!

"Fascism" har blivit en grumlig metonymi som används var helst det passar, vilket även gäller "högerextremism". Sånt får man sluta med. Peka i stället ut, i så fall, de grupper som vill att Sverige ska styras totalitärt och vara så nära etthundra procent etniskt homogent som möjligt, dvs. nynazister.

Limma med hast sa...

Så det här med högerextremism, vad är det?

138 sa...

Vad pratar ni om och varför?

Steve sa...

138:
Från nazistsympatier vidare till en kort men iaf något så när teoretisk diskussion om nationalsocialism, fascism och, om du tillåter, högerextremism - hänger ihop ganska bra tycker jag. Om man sätter sig in i de två senare begreppen och hur de används i dag så inser man att de är väldigt problematiska, så problematiska att de kanske rentav bör sluta användas. Det finns inget parti eller rörelse som påminner särskilt mycket alls om den italienska fascismen. Nynazistiska partier och rörelser finns däremot som idisslar exakt samma begrepp som under 1940-talet.

Det får kanske räcka för ett tag framöver; har en hel bunt med Slitz-nummer som väntar på att läsas.

Limma med hast sa...

"Vad pratar ni om och varför?"

Jag pratar om det som stod i din Die Krupps-artikel. Undrar vad ett högerextremt missnöjesparti är och var man i Sveriges regering eller riksdag finner sådana.
Månne är det högerextremt att överhuvudtaget uttrycka missnöje, medan de vänsterextrema lätt känns igen som ständigt glada skitar.
Jürgen Engler avslutar i alla fall med ännu ett klart ställningstagande; han har dålig koll, men uttrycker sitt missnöje mot missnöjet.

138 sa...

Du gör mao en klassisk Aftonbladet-kommentar och vill hävda att SD inte ska räknas som ett högerextremt missnöjesparti?

Steve sa...

Fast här måste jag faktiskt avbryta adolescensonanilektyrsessionen för en stund. SD blandar invandringskritik med klassisk socialdemokrati, en rejäl näve kulturkonservatism/-nationalism och liberal frihandel och flera liberala värderingar. Särskilt tydligt höger är det knappast, och särskilt extremt är det inte. Generellt är termen "-extremism" semantiskt och ideologiskt missvisande. Populism eller nationalism är på många sätt mycket mer passande termer om partier som Dansk Folkeparti, den nuvarande upplagan av SD, Fremskrittspartiet i Norge m.fl.

Högerextrema eller möjligen en smula nyfascistiska är partier som Nationaldemokraterna och icke-svenska partier som Lega nord i Italien, Vlaams Belang i Belgien och Jobbik i Ungern; det sistnämnda tangerar visserligen nynazism i stil med Svenskarnas parti.

138 sa...

SD är helt klart ett hopkok av alla möjliga ideologier.

Nej till EG (V)
Skola, välfärd, omsorg (S)
Nej till invandrare

De gick till val på invandringsfrågan och det är även därför som de röstades in. Det är där de profilerar sig – Sverige åt svenskarna. I mångt och mycket är de ett klassiskt enfrågeparti som vinner röster tack vare folks missnöje. Därav missnöjesparti.

Kalla det vad du vill.

Jag väljer att kalla det högerextremt då de förespråkar en extrem nationalism. Som vänsterperson (nåja) kan nationalism aldrig ses som annat än höger (nåja).

Sedan att det finns en uppsjö sammanslutningar som är betydligt EXTREMARE, gör ju inte SD till mindre höger och mindre extrema.

Bara för att Brutal Truth är snabbare, blir ju inte Napalm Deaths musik långsam för det.

…i backspegeln borde jag dock skrivit populistpartier istället för missnöjespartier, kanske?

…och frågan till Jürgen ska mer läsas som att gårdagens naziskinnskallar = dagens kostymklädda politiker.

Eller ska vi ta en vända på det där om att SD helt saknar rötter i naziunderjorden?

138 sa...

…och ett parti som förespråkar att stoppa invandringen med minst 90% (!), hur kan ni inte tycka att det är extremt? Bara för att man inte vill gasa folk rakt av, blir man ju inte Nalle Puh för det.

Limma med hast sa...

"Du gör mao en klassisk Aftonbladet-kommentar och vill hävda att SD inte ska räknas som ett högerextremt missnöjesparti?"

Jag ställer mig frågande till de många och kringfarande begrepp gällande dessa ämnen. Tycker jag får så olika svar beroende på vem jag frågar och drabbas inte sällan av vad som närmast är att likna vid en propagandistisk corioliseffekt.

Steve: Onanerar du till Slitz?
Själv tömmer jag mig bara i av Mengle (sic) författade historieböcker (de går knappt att öppna längre).

138 sa...

Helt rätt. Det är många begrepp som far omkring.

Steve sa...

På det normativa planet så gillar vi som bekant olika. Jag, som är helt eller nästan helt ideologiskt obunden, har dragit slutsatsen att en alltför omfattande asyl- och anhöriginvandring direkt eller indirekt är destruktiv och jag har förbannat bra belägg för det. Att negera en negation leder till någonting positivt - alla som vistas i Sverige i detta nu kommer att tjäna på att strama åt: minska invandringen och utvisa kriminella individer. I vilket fall som helst så leder ditt synsätt till att bl.a. Schweiz, Finland och Singapore, ja eller i princip hela Europa och Östasien består av högerextrema länder, ideologier och befolkningar; varje land tangerar SD:s åsikter i dessa frågor. Det är Sverige som sticker ut med sitt Messiaskomplex - tidigare hade de sällskap av Frankrike som nu är på väg åt ett annat håll.

"Sedan att det finns en uppsjö sammanslutningar som är betydligt EXTREMARE, gör ju inte SD till mindre höger och mindre extrema."
Att relativisera är ju att tala i termer av mer eller mindre. SD är ju någonstans mellan de övriga riksdagspartierna och ND på en förenklad "extremskala".

Problemet med termen "högerextremism" är att den, återigen, är semantiskt och ideologiskt missvisande. Du nämnde själv att det från början, och i hög grad alltjämt är, ett enfrågeparti; det är som klippt och skuret att kalla det populistiskt. Om man läser på kan man även få reda på att det finns främlingsfientliga åsikter och dito uttalanden bland medlemmmar, inte minst historiskt, men som sammanfattande beteckning fungerar det dåligt. Ergo: "högerextremism" bör slopas som deskriptiv om t.ex. SD.

Steve sa...

Limma med hast: Njae, det var en anspelning på ett tidigare inlägg om Slitz och Mats Drougge. Kan inte svära på aldrig har gjort det, dock. Det är mer legitimt att läsa Slirre när man är 16 än närmare 30.

Limma med hast sa...

"…och ett parti som förespråkar att stoppa invandringen med minst 90% (!), hur kan ni inte tycka att det är extremt? Bara för att man inte vill gasa folk rakt av, blir man ju inte Nalle Puh för det."

Nej, det lutar väl snarare åt den missnöjde I-or.
Jag ser inte att jag antytt att en med 90% minskad invandring skulle vara varken det ena eller andra.
Men det är en intressant frågeställning du gör. Hur ska Sveriges demografi se ut för att du ej längre skulle anse en önskan om 90% minskad invandring som extrem?

138 sa...

”Hur ska Sveriges demografi se ut för att du ej längre skulle anse en önskan om 90% minskad invandring som extrem?”

Vad menar du?

138 sa...

Steve: Jag är tämligen övertygad om att invandring i den grad vi har nu skulle gå att styra snyggt och bra, såväl ekonomisk som socialt. Bara för att det system vi har nu är helt fucked, är väl inte enda sättet att avblåsa all invandring?

Är de länder du räknar upp nu helt problemfria tack vare att sin låga invandring?

Finland har aldrig tagit emot en kotte. Ändå drabbades de av den rådande ekonomiska krisen och vände ilskan mot invandrarna som kommer och tar jobben.

Är inte Singapore en diktatur?

Limma med hast sa...

"Vad menar du?"

När, om någonsin, skulle du tycka att en, med 90% begränsad, invandring var befogad?

138 sa...

Jag förstår inte frågan.

Är du ute efter att jag ska säga ”ok, om jag och min mamma är de absolut SISTA pursvenskarna innaför rikets gränser, då kan jag tänka mig att börja se över antalet invandrare”?

Jag är inte ironisk. Jag förstår ärligt inte frågan.

Steve sa...

138:

Jag håller med dig så långt att integrationspolitiken inte fungerat något vidare i Sverge - den hänger dock intimt samman med mängden invandrare och de premisser som vilka en stor del av dessa kommit hit på. Singapore har en ren meritokratisk arbetskraftsinvandring och tar inte emot asyl- eller krigsflyktingar, som ju ofta förväntas bli hjälpta och försörjda under åtminstone några år innan de successivt kan slussas in i samhället:

"Foreign executives, professionals, manager directors as well as shareholders who want to work in Singapore can apply for the Employment Pass or EP. Singapore immigration permits foreign entrepreneurs to apply for employment passes or visas only after they have established their company in Singapore.

This Employment Pass is provided to facilitate the stay and entry of entrepreneurs who are ready to begin new business in Singapore. The Singapore Employment Pass has a validity period of two years.

Permanent residence is usually sought by foreigners who experienced Singapore life before and who want to sustain living an excellent life. The Singapore government requires good education and other qualifications of a person who may respond to certain needs of Singapore’s economy. Policies and requirements are changed according to the nature of these economic needs. This is to make sure that the new Singapore citizens and permanent residents fit the relevant profile.

Singapore continues to welcome immigrants who can identify with the way of life of Singapore and whose diverse skills can contribute to the viability and vibrancy of their country."

Singapore är ett av världens mest teknologiskt utvecklade och socialt och ekonomiskt välfungerande länder - de är ett av få länder som har en minskande våldsbrottsrelaterad kriminalitet; i Sverige ökar densamma varje år (se Brå 2009 och 2010). Att kalla Singapores ledande parti PAP demokraturiskt är inte helt fel: man blandar demokrati och totalitära inslag. Det är absolut inget perfekt land, med andra ord, och vi som är mot dödsstraff har anledning att kritisera dess regering i det avseendet. Likväl finns det en hel del positivt att hämta från landet i fråga.

Inte heller Finland är perfekt - det är inget land - men exempelvis deras skola är mycket mer välfungerade än den svenska. Givetvis har det inte enbart med dess restriktiva migrationsbestämmelser att göra men torde vara en faktor. Ungefär 3% av landets befolkning är för övrigt icke-etniska finländare.

Detta är bara skisseringar och det skulle kunna sägas oändligt mycket mer om detta, men dessvärre är jag lika övertygad om att det finns en överensstämmelse mellan invandring och otrevliga samhällsutvecklingsprocesser som du alltjämt tycks vara om motsatsen. På individnivå finns det dock mycket positivt med invandring, det gäller att ha en sådan växelverkan mellan grupp- och individnivå - annars skapas lätt allmänna aversioner och vulgärgeneraliseringar om en stor och komplex grupp som knappast är enhetlig. Men man måste våga se de större mönstren, dra slutsatser och göra förändringar. Det är fullt rimligt att Sverige stoppar vissa typer av invandring under ett bra tag framöver. Vill man alltjämt visa prov på global solidaritet kan man fortsätta skicka akut bistånd, ta emot en reglerad mängd krigsflyktingar, hjälpa folk i närområden, jobba transnationellt mot olika typer gemensamma problem etc.

Anonym sa...

@FREDRIK: Vart är du?! Du måste reda upp det här nu!

138 sa...

Steve: När vi sitter på ruinerna i vårt framtida Thuderdome-samhälle är det fritt fram att du pekar finger åt min ideologiska blindhet och ha-ha:ar.

Steve sa...

138: Det är ju då du, jag och Mats Drougge ska dra multipla näsor ladd till tonerna av Godflesh.

138 sa...

Ja, det låter ju som ett rimligt dead. Speciellt med tanke på att mannen/mongot som spelade på ”Ronka” vid det laget kommer att vara kring 120 år gammal.

Johan sa...

Handen upp alla som läste Steves citat på engelska om Singapore!

Limma med hast sa...

"Jag förstår inte frågan.

Är du ute efter att jag ska säga ”ok, om jag och min mamma är de absolut SISTA pursvenskarna innaför rikets gränser, då kan jag tänka mig att börja se över antalet invandrare”?

Jag är inte ironisk. Jag förstår ärligt inte frågan."

Tolkade det inte som ironi och
fiskar på intet sätt efter något erkännande eller liknande.
Fastnade bara vid uttalandet om att du bemärker ett parti som önskar se en, med 90%, minskad invandring som extremt (ett högerriktat sådant) och varför. Hade de varit extrema om de förespråkat en ökad invandring med samma procent och var hade de i sådana fall, enligt dig, hamnat på den politiska skalan?

"När vi sitter på ruinerna i vårt framtida Thuderdome-samhälle är det fritt fram att du pekar finger åt min ideologiska blindhet och ha-ha:ar."

Fan, nu blev jag sugen på popkalypsen. Att mina föräldrar ständigt nekade mig en sån där axelsköld har satt sina spår:

http://4.bp.blogspot.com/_ieShTgoJoGU/TC1v-8IZzXI/AAAAAAAAAC4/f-_egjm1sDo/s1600/mad-max-beyond-thunderdome.jpg