onsdag 3 november 2010

Dolphins of death re-revisited, a.k.a. fuck you fiskJag skrev en hel del om ”The Cove” för ett år sedan. Klicka här för ett slumpmässigt exempel. Nu finns filmen att se exakt här på SVT Play. Helt gratis till och med den 9 november – som hittat! Skynda fynda!

Här har ni min recension från Cinema.

The Cove
Betyg: 4
Genre: Dokumentär
Land: USA
Regi: Louie Psihoyos
Med: Richard O’Barry, Louie Psihoyos, Joe Chisholm

Komikern Dennis Leary skämtade på ironins 1990-tal om att gradera djurs värde.

– Vad är du?
– Jag är en utter. Jag simmar omkring och gör söta saker.
– Spring iväg. Du är fri. Och vad gör du?
– Jag är en ko.
– Polarn, upp på biljäveln.
– Men jag är ett djur!
– Du är en handske!

Gulliga djur med mänskliga personlighetsdrag är coola. Dummare kretiner med kass odör hamnar mellan brödbitar och serveras med ketchup. Ett resonemang som leder rakt in i den djurrättspornografiska ”The Cove”.

Regissören Louie Psihoyos och aktivisten Richard O’Barry kör så det ryker och skapar en intensiv gerilladokumentär. De lyckas onekligen i sitt uppsåt. Jag vet hur det kommer att sluta och ändå sitter jag som på nålar inför det harmageddon som upplösningen utgör.

Thrillerutförandet är exemplariskt, även om de inte helt kan undvika att spela onödigt hårt på de redan välspända känslosträngarna. Du ska nämligen vara Kim Jong-il för att oberörd se hur japanska fiskare hackar, hugger och karvar sig igenom hundratals delfiner. Här är alla stråkar överflödiga.

En av dem försöker fly, sprattlar upp på en klippa, får ett spjuthugg, och sjunker ner i den alltmer blodfyllda viken. När det är över finns inget blått vatten kvar – allt är rött. En man fyller en hink för att släcka en eld – det är bara blod i hinken. Oerhört starka sekvenser. Så råa och kraftfulla att ett dödsdyrkande hårdrocksband som Slayer bleknar.

Världen gråter för dessa däggdjur. Protestlistor fylls till den sista streckade linjen. Facebookgrupper skapas. Morgon-tv intervjuar. Kändisar hytter med nävarna. Samtidigt utspelas liknande scenarion varje dag i vårt eget land. Vår ilska avgörs av estetik – hur städat vi kan mörda maten – och kulturell bakgrund.

Samt, det viktigaste: platsar djuret på cuteoverload.com?
Christoffer Röstlund Jonsson

PS: ICBM över alla fiskätare. Nu.

1 kommentar:

Fredrik sa...

Delfin-intervention. Om du säger det så låter det snällt, då behöver vi inte bekymra oss...

Ska man äta lik, ska man, om man frågar mig, slå ihjäl djuret själv. Ta det från skogen. Do it. Vilt is the way. Men jag har ofta fel.