söndag 14 november 2010

”You are such a stupid person/Ignorant and corrupt/How dare you expect me to be/An accomplice in your lot/How dare you/Who are you/I hate you”


”Is my face orange enough/For you to make me a star?”

Cornelia är ett stort fan av Silvio ”Apelsinnunan” Berlusconi. Hans förehavanden diskuteras ofta vid middagsbordet. Han är rolig, den lille gynnaren.

Samtidigt är vi båda oerhört tacksamma att vi inte bor i Italien. Landet verkar på alla plan vara en nation i fritt fall: medialt, kulturellt, ekonomiskt, jämställdhetsmäsigt, kriminellt och, inte minst, när det gäller sopor.

Pajasen Berlusconi är så korrupt, att varje por osar av den frätande odör som frodas bland de stängda dörrarnas smutsiga mutavtal. Saker avslöjas, han viftar irriterat bort anklagelserna och stiftar lite nya lagar, som gör honom onåbar.

Samma sak när det gäller kvinnorna. Han åker gång på gång dit med sina fingrar i den vaginalt prostituerade syltburken, och gång på gång viftar han irriterat bort saken.

Och ändå får han fortsatt förtroende att styra landet. Varför? Vad är det som gör att italienare premierar gubbsjuk sexism, korruption och horbockeri? Jag skrattar åt varje ny åktur på Berlusconikarusellen, men det är för att jag slipper bo i det land som håller på att förvandlas från Europas stövel, till Europas mentala lådbil.

Så – varför?

I dagens DN finns en mycket intressant artikel, som skänker förståelse och insyn i Berlusconiblubbandet. Ni hittar den här. Missa inte att läsa kommentarerna som gör gällande att den orädde ledaren är ett missförstått geni. Ett geni! Låt honom ligga med småflickor. Det kan vi unna honom.

När ni ändå är inne på ämnet, klicka er vidare hit och läs Annette Kullenbergs obegripliga inlägg i debatten. Ett och ett halvt år gammal, står krönikan fortfarande ohotad som en av de mest förvirrande svenska texterna den här sidan Newsmill.

Poängen är oklar. Språket ett rättshaveri i lingvistik. Men jag tror att Annette Kullenberg menar att svenskar inte kan förstå Berlusconi, då italienare till skillnad mot svenskar är livsnjutare.

De gillar att knulla. Vi gör det inte. Hepp.

”Morfar Berlusconi. Han finns också. Om ni tänkt på saken.”

4 kommentarer:

Syn City sa...

framförallt är Italien som kaffeland fruktansvärt överskattat...

Fredrik sa...

Glöm inte den där smällen han fick. Då de filmade honom. Alltså, just som smällen kom råkade kameran titta bort... Och vipps så tyckte alla synd om gynnaren igen. Han är som Carl Bildt, men dummare.

Miss Molotov sa...

En nation av affekterade morsgrisar i för små speedos...

Steve sa...

Dina Italien-generaliseringar är väl rätt så när som på en punkt: kriminaliteten och maffiaverksamheten har minskat sedan Musosconi (en fascist som älskar moooos) kom till makten. Det är en av finesserna med denna ideologi - man låter polisen få lov att verka i gråzoner som svenska socialliberaler aldrig skulle drömma om (även om de misslyckade "terroristinsatserna" i Skåne var liknande fenomen) att låta farbror blå göra. Följden blir dock att det blir allt svårare att kritisera regeringsmakten, även om Italien verkar ha bibehållit ganska mycket yttrandefrihet ändå.